Det händer ibland att det uppstår en blödning tidigt under graviditeten. Inträffar den mellan 7-14 dagar efter ägglossning kan det vara en nidblödning.

Nidblödning är en mensliknande blödning som uppstår då det befruktade ägget fäster sig i livmodern. Den är inte farlig, men kan orsaka oro eftersom det är svårt att veta om det faktiskt är en nidblödning, om det är mens eller om det i värsta fall är ett missfall. Det lättaste sättet att ta reda på detta är genom att göra ett graviditetstest.

Det vanligaste är att nidblödningen uppstår cirka 7-14 dagar efter ägglossning. Du kan samtidigt känns en mensliknande smärta. Det är inte heller något konstigt, det är din livmoder som växer.

Tänk dock på att om nidblödningen kommer väldigt tidigt är det inte säkert att graviditetstestet visar utslag på graviditet. Det bästa är att vänta tills dagen för mens och testa sig då. Vissa kvinnor måste vänta ännu längre, medan andra kan få resultat betydligt tidigare. Det har att göra med hur kraftig din produktion av hormonet hcg är.

Alla kvinnor får inte en nidblödning, men det är heller inte ovanligt. Cirka en fjärdedel av de kvinnor som fullföljer graviditeten har varit med en tidig blödning av något slag. Blödningen kan också vara olika kraftig, därför går det inte att avgöra visuellt huruvida det är en nidblödning eller din mens som är på gång.

Nidblödning kallas även implantationsblödning eller vidhäftningsblödning.

Funderar du på om du är gravid och det kan vara en nidblödning? Det finns flera olika graviditetstester idag, allt från att testa tidigt till att testa och få svar på vilken vecka man är i.

Hitta graviditetstest

Clearblue har till exempel tester med veckoindikator där du kan få en uppfattning om hur långt gången du är. Är du väldigt tidigt i misstänkt graviditet är det istället ett “mäta tidigt-test” du ska köpa, det finns flera olika varianter men det som de har gemensamt är att de mäter positivt på testet redan vid lägre nivåer av det speciella graviditetshormonet som bara uppstår i kroppen om du faktiskt är gravid.

Mer information: