Får man dricka kaffe när man är gravid?

Gravid gör kaffe

Är det ofarligt att dricka kaffe som gravid? Här berättar vi hur mycket kaffe du kan dricka utan att det skadar dig eller fostret.

Kaffe och graviditet är en kombination som inte är helt självklar. Dels visar forskningen att det är okej att dricka kaffe som gravid, dels att du bör göra det i måttliga mängder. Det är koffeinet som är lite av en bov i sammanhanget. I för hög halt kan koffein faktiskt orsaka både missfall och påverka fostrets vikt, därför bör du vara försiktig med kaffe – men även med andra vätskor så som te och energidrycker.

Annons

Annons

Men att dricka en kopp kaffe om dagen ska inte vara någon fara enligt forskningen. Totalt kan du få i dig 200 milliliter kaffe utan att behöva oroa dig, vilket motsvarar två koppar kaffe med ett innehåll på 1,5 deciliter vardera. Det är med andra ord fritt fram för både morgon- och lunchkaffet med andra ord. Dock kan många gravida reagera med att plötsligt känna avsmak för vissa födoämnen och drycker. Kaffe är en sådan. Det är fullt normalt och inget du behöver oroa dig över.

Källa: 1177.

Annons

Annons