Förvärk eller förlossningsvärk?

Gravid vid hav

Utdrag ur forum 2021-02-16

Annons

Annons

Jag har känt av ryggen nu på sista tiden. Och jag har inte vetat om det varit sammandragningar eller bara allmänt trött i ryggen.

Igår när jag skulle sova fick jag enorm ”mensvärk” som kändes både i ryggen och magen. Jag vandrade runt runt en stund och gick till slut och lade mig. Ibland kändes det starkare och höll i sig i nån minut innan det släppte. Shit, tänkte jag. Ska jag föda barn nu? jag är i vecka 37. Jag läste att skillnaden mellan förvärkar och förlossningsvärkar är att värken försvinner när man rör sig, om det bara är förvärkar. Jag reste mig och gick runt lite och det kändes bättre. men så fort jag la mig så blev det värre igen. Till slut somnade jag, så det blev ju aldrig värre. Vaknade runt sex och hade ont, det strålade ner i benen, men inte så farligt ont.

Känns fortfarande lite grann, lite diffust sådär i ryggen och magen. Är det förvärkar eller låter det som nåt annat? Hur länge har man dem?

Inlägg ändrat av Karin22, den 2008-01-10 11:29


Hej Karin,
jag tycker det låter som förvärkar, men om de blir starkare och kommer tätare så tycker jag att du ska ringa in till förlossningen och fråga.

Jag hade sådana förvärkar (känns precis så som du beskriver dom) i nästan en vecka innan min flicka föddes i v 38

man kan känna av förvärkar ganska tidigt och det kan hålla på ett tag ena dagen bättre andra dagen känns dom värre.

Om du känner dig orolig så ring till din BM eller förlossningen..

Lycka till kram


Hej hej 🙂

Jag och min syster hade med ganska tidiga sammandragningar, molande ont i ryggen med strålningar ner i benen som var jobbiga redan över en månad innan innan vår lilla dotter föddes. Upp och gå hjälpte lite (men inte alltid..). Trots tidiga förverkar/sammandragningar var jag ändå inte kroppsligt redo då jag sattes igång i v.38 och min syster gick nästan två veckor över tiden trots att hon hade kraftiga förverkar i ca en månad innan BF, så tidiga sammandragningar/förverkar behöver inte betyda annat än att kroppen förbereder sig (värt att hålla fast vid och trösta sig med då det är jobbigt..). Men jag tycker absolut du ska göra som Kihn sa: blir de för täta och kraftiga är det värt att ringa förlossningen. Man vet ju inte hur det ska kännas i början. Bättre ringa och fråga BM och åka in en gång (eller flera som jag :laugh: ;)) och kolla så allt är ok. Det lindrar oron i allafall och DET är mycket värt!!!:) När mina verklige förlossningsvärkar kom igång kände jag en enorm skildnad.. Men har man inte känt hur olika det är är det ju omöjligt att avgöra vad som är vad!

Lycka till

kram


Ok tack! Nu har sammandragningarna mest känts så att det drar ihop sig, det gör inte ont. Idag när jag låg på sängen kom samma smärta tillbaka, men det försvann efter nån timme. Jag får helt enkelt vänta och se. Blir det mer regelbundet så hör jag av mig till förlossningen eller BM 🙂


Ser att det var ett tag sedan detta skrevs in, men skriver här ändå…

Jag har idag börjat känna av något liknande. Har känt av korsryggen ett bra tag. Men idag så började det göra ont i nedre delen av magen och det är ett himla liv i magen. Det känns mest när jag står upp och stilla. Sen när jag går runt eller sitter ner, så försvinner det.
Misstänker att det är förvärkarna som börjar nu, har inte känt av det tidigare. Är nu i vecka 34.


Min doktor sa ocksa att vanligt vid förvärkar är att magen blir stenhard, vilket har stämt in pa mig, men det är klart olika fran person till person. Ocksa att skillnaden mellan förbärkar och värkar är att förvärkar kan man vila eller bada bort, men värkarna kommer och gar oavsett vad man gör 🙂

Annons

Annons