Gravid vecka för vecka

Gravid vecka: Gravidmage
Gravid vecka: Gravidmage

Du och barnet förändras snabbt under graviditeten, för varje vecka som går händer det nya saker. Vi listar händelserna vecka för vecka för dig som är gravid.

Annons

Annons

Gravid vecka – en kalender

Nedan listar vi en del korta fakta vecka för vecka under de första veckorna av graviditeten så att du ska få en bra översikt över vad du har framför dig. Men det finns mycket mer att berätta och genom att välja en specifik vecka i graviditetskalendern får du mer djuplodande information.

Gravid vecka 1

Egentligen inte befruktad. Trots att ägget inte blivit befruktat ännu räknas du som gravid redan under menstruationen cirka två veckor före befruktningen. Du befinner dig i den allra första graviditetsveckan redan före. Detta beror på att förlossningsdatumet räknas från och med första dagen i din senaste mens.

Gravid vecka 2

Befruktning sker och könet bestäms. Du närmar dig, eller har kanske redan inträtt i, ägglossning. Ditt ägg befinner sig i en äggblåsa, och när denna spricker är det redo att befruktas av spermien. Trots att det vanligen finns miljontals spermier i utlösningen är det bara ett hundratal som når fram. När någon av dessa penetrerat ägget kan befruktningen ske. Precis i detta ögonblick bestäms också könet på ditt blivande barn. Det kan hända att du blöder lite under ägglossningen men det är inget farligt. Känner du dig orolig kan du kontakta Sjukvårdsrådgivningen.

Gravid vecka 3

Mest kritiska fasen är över. Ägget består nu av hundratals celler och har klarat sig igenom den mest kritiska fasen. Cellerna kommer att bilda embryot och mammans kropp kommer att börja ge näring åt groddblåsan samtidigt som hormoner från denna går ut i mammans kropp. Ditt immunförsvar försvagas så att kroppen inte ska stöta bort groddblåsan. Cellklumpen delar sig i två delar, det ena blir embryot och det andra moderkakan.

Gravid vecka 4

Ett embryo har bildats. Nu kallas groddblåsan istället för embryo och består av tre lager. Det innersta kommer att bilda lungor, lever och matsmältningssystem, det mellersta bildar ben, muskler, njurar, könsorgan och hjärta och det yttersta bildar vävnader, hud, hår, ögon och nervsystem. Det är nu graviditeten kan fastställas via blod- eller urinprov.

Gravid vecka 5

Hjärtat börjar slå. Embryot börjar anta en distinkt form och du kan nu se vad som är upp och vad som är ned. Nervdiket för hjärna och ryggrad syns och det är i denna vecka som hjärtat börjar slå sina första slag. Även moderkakan börjar nu utvecklas.

Gravid vecka 6

Gravid vecka 7

Öga, näsa, mun. Det är i vecka 7 som navelsträngen börjar ta form, via denna kommer fostret sedan att få sin näring. Även ansiktet börjar ta form. Ditt kommande barn får små ögon, näsborrar och en munöppning. Det är också i denna vecka som hjärnan delar sig i två delar. I din kropp bildas samtidigt en slempropp som ska skydda fostret från utomstående bakterier.

Gravid vecka 8

Fingrar och tår. I vecka 8 kan man med hjälp av ultraljud fastställa exakt längd på embryot och din livmoder är ungefär lika stor som en grapefrukt. Inuti har ditt kommande barn börjat bilda små fingrar och tår samtidigt som blod börjat cirkulera i det primitiva blodomloppet. Benen kan du röra sig vid vristen och ansiktet fortsätter att utvecklas.

Gravid vecka 9

Från embryo till foster. Ditt kommande barn är nu så pass utvecklat att det inte längre benämns som embryo, det kallas istället för foster. I denna veckan utvecklas antingen äggstockarna eller testiklarna beroende på könet och munhåla och svalg förenas. Redan i denna vecka utvecklas dessutom känsel och fostret reagerar därför på beröring.

Gravid vecka 10

Alla viktiga organ är på plats. Nu har tiden kommit då ditt kommande barn hunnit utveckla alla de viktigaste organen och dessa börjar arbeta tillsammans. Hjärnan utvecklas också extremt snabbt samtidigt som knopparna för tänderna bildas i munnen. Fingrar och tår separeras.

Gravid vecka 11

Mest kritiska tiden över. Risken för missfall är störst under den tidiga graviditeten, men från och med vecka 11 anses den mest kritiska tiden vara över. Fostret växer nu mycket snabbt och därför ökar även näringstillförseln. Under denna vecka utvecklas könsorganen, från att ha varit bara vävnad till en penis eller klitoris med yttre blygdläppar.

Gravid vecka 12

Ansiktet framträder. Nu har ansiktet tagit så pass mycket form att du på ett enkelt sätt kan skönja det. Fostret har bland annat utvecklat haka och näsa. Det kan nu också svälja och urinera. Nu börjar också de flesta mammor att sluta må illa.

Gravid vecka 13

Kan göra mer själv. I denna veckan utvecklar fostret förmågan att själv producera blodkroppar och insulin. Även det som kommer att bilda ben är under utveckling. Flera revben kan vara synliga och fostret kan börja stoppa tummen i munnen, även om sugmuskulaturen ännu inte är utvecklad.

Gravid vecka 14

Hår och ögonbryn. Nu är fostret så pass utvecklat att det kan få hicka. Samtidigt har hår börjat bildas och ögonbrynen börjar ta form. Det är också nu du kan se vilket kön fostret har.


Detta är ett utdrag ur delar ur vår graviditetskalender. Vill du läsa mer och dessutom se bilder och filmer på utvecklingen? Klicka dig in i vår stora graviditetskalender.

Annons

Annons