Onödig gravidkoll

Idag var jag på gravidkoll. Den skulle egentligen ha varit först på fredag efter rutinultraljudet, men vår barnmorska har blivit långtidssjukskriven och de i receptionen har haft hektiska dagar med att boka om alla blivande föräldrar till nya barnmorskor och tider. Någonstans här måste det ha blivit fel för när jag kom idag och fick träffa vikarien så undrade hon ifall det var ett specialbesök eller om jag visste ifall det var något särskilt de ville kontrollera. Jag sade då att jag egentligen skulle ha gått på fredag, och då förstod hon att de måste ha gjort fel – för tydligen ska gravidkollen ligga efter RUL:et eftersom en del av det som ska göras då kräver att man gjort ett rutinultraljud först.
Men helt onödigt blev inte besöket. Barnmorskan var supertrevlig och sade att vi kunde beta av några grejer och lyssna på bebisen i alla fall. Så jag kollade mitt järnvärde, som hade gått från 137 till 118. Jag blev ordinerad en järnrik kost men fick förklarat för mig att mina depåer har varit exceptionellt bra, så att jag ligger på nästan 120 är fortfarande inom ramen för godkänt så att säga.
Jag fick även kissa på en sticka, som inte visade något och det var också bra. Och sedan fick jag lyssna på beasties hjärtslag! Men det var inte helt enkelt. Vår lilla beastie är nämligen vild och galen.
Jag har skrivit tidigare att jag märkt av att bebisen hittat en rutin. Den vaknar till ordentligt vid 10-11 på förmiddagen, och för då ett väldans liv därinne. Sedan kommer bara några enstaka sparkar då och då fram tills klockan blir 18 då den sätter igång igen. Runt 19.30 lugnar det ner sig, och efter 22 sover den tror jag för då är det helt lugnt.
Min gravidkoll idag var klockan 11, så det var full rulle därinne! Barnmorskan försökte hitta hjärtljuden på ena sidan men varje gång hon satte dopplern mot magen sparkade lille Beastie på den så att det enda vi hörde var dunsar. En gång hörde hon hjärtljud i någon sekund, men Beastie är snabb och rullade vidare. Barnmorskan skrattade och konstaterade glatt att den absolut lever och mår bra i alla fall. Efter en kort stunds försök på andra sidan magen hittade hon hjärtljuden tillräckligt länge för att kunna mäta hjärtslagen till 153. Sedan snurrade Beastie vidare därinne och vi nöjde oss.
Ny gravidkoll, med min nya barnmorska (en som jag inte träffat ännu) är inbokad till slutet av augusti. Då ska vi få moderskapsintyg och lite annat smått och gott. Jag ska även be att få väga mig, för det glömde jag idag. Men först har vi fredagens RUL att se fram emot. Det är dock vid 14-tiden så med lite tur, för ultraljudsbarnmorskans skull, är Beastie inte på sitt allra busigaste humör – annars blir det svårt att mäta :P.
Måste också säga att jag senaste tre dagarna märkt att sparkarna blivit hårdare. Idag, på väg hem från MVC, var det riktigt stor skillnad mot tidigare, de känns som rejäla kickar och inte bara små puffar längre. Jag kan nu också känna att bebisen trycker sig mot ”väggarna” därinne, som att hon/han sätter fötterna i ena änden och trycker upp huvudet mot andra änden. C kände huvudet vid naveln för några dagar sedan förresten, det var häftigt.
Det var allt för idag. Imorgon går jag in i vecka 20, och dagen därpå är det RUUUUUL! Wey! Och hey!

Annons

Annons

Annons

Annons