Åderbråck

Åderbråck är inte ovanligt under graviditeten. Det kan drabba både benen och könsorganet. Så här undviker du åderbråck.

Annons

Annons

Åderbråck är inte ovanligt under graviditeten. Det kan drabba både benen och könsorganet. Så här undviker du åderbråck.

Åderbråck beror på att blodet i venerna inte leds tillbaka till hjärtat som det ska. Istället ansamlas det i venerna, som då svullnar. Orsaken är att klaffarna som styr återflödet av blod förslappas under graviditeten.

Åderbråck på benen

Detta kan du göra för att minska risken att få åderbråck på benen:

  • Undvik att sitta med korslagda ben.
  • Undvik att sitta för länge på stolar med en skarp framkant på stolssitsen.
  • Undvik att stå still för länge.
  • Vila och motionera ofta. Du kan göra enkla motionsövningar som "jogga på stället", tåhävningar, små benhävningar, fotgymnastik etcetera.
  • Lägg upp fötterna på en pall eller stol när du sitter.
  • Ligg högt med fötterna när du vilar och när du sover. Att ligga högt med fötterna kan dock bli ett problem eftersom många kvinnor samtidigt lider av halsbränna och då rekommenderas man att ligga högt med huvudet. Så valet står ofta mellan två onda ting.
  • I vissa fall kan du bli rekommenderad att använda stödstrumor. Ta i så fall på dig strumporna innan du går upp på morgonen.

Åderbråck på benen kan kvarstå efter graviditeten. Det är möjligt att operera bort dem men det görs först när kvinnan inte planerar fler barn.

Åderbråck i könsorganet

För att lindra besvären kan du linda en ren tygbit runt en handfull mängd krossad is och hålla mot stället som ömmar. Åderbråck i könsorganet försvinner vanligtvis av sig själv efter graviditeten.

 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons