Hudförändringar

Det är vanligt att olika typer av hudförändringar uppstår under graviditeten. Vanligast är graviditetsstrimmor, pigmentfläckar och linea negra.

Annons

Annons

Det är vanligt att olika typer av hudförändringar uppstår under graviditeten. Vanligast är graviditetsstrimmor, pigmentfläckar och linea negra.

Graviditetsstrimmor

Graviditetsstrimmor (striae) eller töjmärken som de också kallas kan uppstå på magen, stjärten eller brösten. De visar sig som en eller flera smala mörkbruna strimmor. De uppstår när huden har töjts ut underifrån – när de elastiska fibrerna i hudvävnaden slitits loss från de underliggande vävnaderna. Kvinnor som väntar tvillingar eller fler är mer utsatta för strimmor på magen än andra. Strimmorna försvinner inte men de bleknar med tiden och blir mer som silvervita ränder.

Många kvinnor smörjer de utsatta områdena med en fet olja eller fet kräm. Det kanske kan hjälpa i vissa fall men eftersom töjningarna uppstår i de undre hudlagren är det svårt att komma åt dem. Att använda en behå med bra stöd kan vara till hjälp för att undvika strimmor på brösten.

Pigmentfläckar

En del kvinnor får också bruna fläckar i ansiktet. Det är pigmentfläckar som uppstår på grund av hormonförändringar i kroppen och de kallas kloasma. De kan förvärras om du solar. Oftast försvinner fläckarna av sig själv efter graviditeten.

Linea negra

Det är också mycket vanligt att en mörk rand uppstår på mitten av magen från blygdbenet och upp till naveln. Den kallas för linea negra och beror på att den raka bukmuskulaturen har tänjts ut. Den är särskilt tydlig hos mörkhåriga kvinnor. Randen försvinner efter graviditeten.

 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons