Svamp i underlivet under graviditeten

Svampinfektion i underlivet är mycket vanligt under graviditeten. Så här ser de vanligaste symtomen ut och så behandlar du infektionen.
Gravid tjej
Svampinfektion i underlivet, vaginal candidiasis, är en tämligen harmlös åkomma, även om den kan vara plågsam. Svampen är en av flera mikroorganismer som förekommer naturligt i slidan, men den hindras från att växa genom att slidans normala bakterieflora åstadkommer en sur miljö. Om miljön i slidan förändras, förökar sig svampen och framkallar symtom. De flesta kvinnor drabbas någon gång av svampinfektion i underlivet. Generellt är det kvinnor i fertil ålder, 20-50 år, som drabbas. Svampinfektioner är vanligare hos kvinnor med diabetes eller med nedsatt immunförsvar, som vid graviditet. Det är också vanligt med svamp vid behandling med antibiotika, då den vanliga bakteriefloran kan slås ut. En svampinfektion får lättare fäste när slemhinnorna i slidan blir tunnare veckan före menstruationen så då är det vanligare att drabbas. Det är mycket ovanligt att svamp smittar.

Annons

Annons

Symtom

Det vanligaste tecknet på svampinfektion är klåda, som kan vara mycket intensiv och oftast vid slidmynningen. Sveda, torrhetskänsla och rodnade slemhinnor är också vanligt. Det kan vara svårt att kissa och att känna vällust vid samlag. Om man har flytning så är den luktlös, vit och grynig.

Behandling

Svampinfektion behandlas med vagiatorer och salva som finns att köpa receptfritt. Första gången man som gravid ser symtom på svampinfektion bör man dock besöka sin läkare eller rådgöra med sin barnmorska innan man behandlar. Vid behandling brukar symtomen försvinna tämligen snabbt, men man ska vara uppmärksam på att infektionen lätt återkommer vid graviditet. Om du har haft svamp i underlivet mer än två gånger på ett halvår, eller om du inte blivit bra efter att ha använt receptfritt medel så bör du kontakta läkare.

Förebyggande

Använd inte tvål och duscha aldrig upp i slidan. Det räcker bra att tvätta med ljummet vatten. Tänk på att åtsittande byxor och täta bindor och trosskydd kan förvärra. När du har mens kan det vara bättre med tampong. Sår i slidan kan minska slemhinnornas motståndskraft och svamp kan lättare få fäste. Sår kan till exempel uppstå om du har haft samlag tätt eller om du ridit eller cyklat mycket.
 
Källor: Apoteket, Familjeläkarboken utgiven av Forum, Läkarboken utgiven av Wahlström & Widstrand

Annons

Annons