Gravid vecka 1

Kvinnas mage med hjärta

Gravid vecka 1 – detta händer i magen

Den här veckan menstruerar kvinnan fortfarande. Eftersom förlossningsdatumet beräknas från den första dagen i den senaste menstruationen räknas vecka 1 till den 40 veckor långa graviditeten, trots att befruktningen inte ens har skett ännu.

Annons

Annons

Gravid vecka 1 – mamman

Under graviditeten går din och barnets hälsa hand i hand. Om du planerar att bli gravid är det bäst att du redan nu lever som om du vore gravid. Avstå från tobaksprodukter och alkohol. Du som tar mediciner bör rådfråga en läkare om du ska fortsätta att ta dem eftersom vissa mediciner kan skada fostret. Det är också viktigt att du äter varierad och näringsrik mat och undviker livsmedel som kan vara skadliga för fostret. Om du inte redan tar tillskott av folsyra bör du börja med det nu. Socialstyrelsen rekommenderar att du tar tillskott om 400 mikrogram (0,4 milligram) folsyra dagligen till och med den tolfte graviditetsveckan. Folsyretabletter finns att köpa på apoteket. Folsyra är ett B-vitamin som, enligt forskning, minskar risken för ryggmärgsbråck.

Gravid vecka 1 – partnern

Den första tiden märker du att din partner är trött inte sällan illamående och har spända bröst Många män som planerar att få barn börjar också tänka på hur de lever, vad de äter och dricker. Det kan vara ett bra stöd för kvinnan och underlätta för henne att leva som gravid, med alla restriktioner och krav som det innebär. Det är en idealisk tidpunkt att sluta röka och att se över sitt alkoholintag, med andra ord skapa bra levnadsvanor inför föräldraskapet

Visste du att?

En frisk man producerar 1 000 spermier per sekund, dygnet runt, varje dag.

Mer information

Artikeln är granskad och godkänd av Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons