Gravid vecka 11

Gravid vecka 11 – Detta händer i magen

Gravid vecka 11
Gravid vecka 11

När du nått gravidvecka 11 är graviditetens allra mest kritiska tid över. Från den här veckan och fram till vecka 20 växer fostret mycket snabbt. Det växer i längd från 44-60 millimeter till cirka 19 centimeter i vecka 20. Vikten ökar under samma period från 8 gram till cirka 300 gram. För att en sådan tillväxt ska vara möjlig ökar blodkärlen i moderkakan både i storlek och i antal för att ge fostret tillräckligt med näring.

Annons

Annons

Könsorganens tillväxt sker också snabbt den här veckan. I början av veckan består könsorganen bara av lite vävnad. Sen utvecklas vävnaden till antingen en penis eller en klitoris och yttre blygdläppar. I slutet av veckan kan man se fostrets genitalier. Fostret kan röra på sig och huvudet utgör ungefär fostrets halva längd.

Fostrets längd45-48 mm
Fostrets vikt20 gram
Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Gravid vecka 11 – mamman

Även om fostret kan röra sig så är det för tidigt för att du ska kunna känna dess rörelser. En del blir mindre illamående efter elva graviditetsveckor. Vissa kan känna en svag värk i nedre delen av revbenen – det är normalt och inget att oroa sig för.

Gravid vecka 11 – partnern

Att följa med på besöken på mödravårdscentralen är ett bra sätt att vara delaktig i graviditeten. Din partner uppskattar det garanterat.

Gravid vecka 10 – mödravården

I vecka 11 är det möjligt att utföra moderkaksprov för kvinnor över 35 år eller kvinnor som har speciell anledning till extra undersökning. Moderkaksprov är relativt ovanliga nu för tiden eftersom risken för missfall är lägre vid fostervattenprov. Dessutom kan man kontrollera ryggmärgsskador vid ett fostervattenprov.

Från och med graviditetsvecka 11 kan man också genomföra nackuppklarning. Vid en nackuppklarning, eller nupptest som det ofta kallas, använder man ultraljud för att kontrollera bredden på en vätskespalt i fostrets nacke. Om den är onormalt bred kan det vara en indikation på att fostret har Downs syndrom. Provet ger enbart en uppskattning av hur stor risken är för att den gravida kvinnan ska föda ett barn med en allvarlig avvikelse men man kan med 80 % säkerhet fastställa om fostret har en allvarlig avvikelse eller inte. Nupptestet kan göras från vecka 11 till vecka 13 + 6 dagar men allra helst i vecka 11-12. Om testet indikerar en förhöjd risk för Downs syndrom brukar man följa upp det med fler tester. Nackuppklarning påverkar inte risken för missfall.

Genom att kombinera resultatet från en nackuppklarning med resultatet från en biokemisk screening kan man få cirka 90 % tillförlitlighet. Den kombinationen heter KUB. Screeningprovet måste göras minst fem dagar innan nackuppklarningen.

Gravid vecka 11 – om det är tvillingar

Varför inte kontakta Svenska Tvillingklubben? Även om du har barn sedan tidigare så är tvillingar något helt nytt. Kanske finns det fler som väntar tvillingar där du bor och som du kan utbyta erfarenheter med?

Mer information om gravidvecka 11

Artikeln är granskad och godkänd av Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons