Gravid vecka 12

Gravid vecka 12 – Detta händer i magen

Fostrets ansikte börjar att synas allt tydligare under gravidvecka 12. Det har fått en haka och en liten näsa. Små fingernaglar och tånaglar bildas. Eftersom blodmängden har ökat slår fostrets hjärta nu några slag snabbare per minut. Fostret urinerar för första gången och urinet hamnar i fostersäcken. Det kan också svälja och göra andningsrörelser. Risken för missfall minskar kraftigt efter vecka 12.

Annons

Annons

Fostrets längd55-60 mm
Fostrets vikt25 gram
Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).
Kubb
Ultraljud från kub-test.

Gravid vecka 12 – Mamman

Illamåendet upphör för många. De flesta har ökat 1-4 kg i vikt. Om du har kräkts mycket kan det dock hända att du till och med har minskat i vikt men det är inget du behöver oroa dig för.

Har någon sagt att du ”ser gravid ut”? Det beror inte bara på din inre lycka över att vara gravid utan också på att din hy ser bättre och slätare ut. Det är ett resultat av ökad blodmängd och hormonet hCG. Kanske har ni redan talat om för nära och kära att ni väntar barn men många brukar vänta med det till efter vecka tolv eftersom risken för missfall minskar kraftigt då.

Gravid vecka 12 – Partnern

Om du har frågor som du av någon anledning inte vill ta upp med din partner kan det kännas skönt att prata med kompisen istället. Du kanske bär på en oro som du inte vill belasta din partner med. Om han eller hon har barn kan du säkert få svar på många av dina frågor. Hur var deras sexliv under graviditeten? Hur påverkades hans eller hennes partner av den? Förändrades deras relation?

Gravid vecka 12 – Mödravården

Nu bör du har varit på ditt första besök på mödravårdscentralen och även ha gjort en läkarundersökning om du är förstföderska. Det är möjligt att du kan få lyssna på ditt fosters hjärtljud. Många tycker att det låter som ett ånglok.

Mer information om gravidvecka 12

Artikeln är granskad och godkänd av Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons