Gravid vecka 14

Gravid vecka 14: Händer i magen:

Gravid vecka 14, illustrationUnder gravidvecka 14 börjar fostrets hår att växa, inklusive ögonbrynen. De tunna fina lanugohåren börjar växa över kroppen för att skydda huden. De kommer fortsätta att växa nästan ända fram till förlossningen.
Fostret kan hicka och kroppsdelarna är nu så tydliga att man vid en ultraljudsundersökning kan se vilket kön fostret har.

Annons

Annons

 vikt.JPG  langd.JPG

50 gram

80-90 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

Grattis, du är nu i den andra trimestern! Tröttheten som du kände i början av graviditeten kan avta och du känner dig piggare igen. En mörk linje som löper över mitten av magen från blygdbenet och uppåt kan börja märkas. Den kallas linea negra och brukar blekna bort när barnet är fött, för att vara helt borta efter något år. Dina vårtgårdar blir mörkare och större.
Många kvinnor kan känna att sexlusten ökar. Det är vanligt mellan den fjärde och den sjunde månaden. Det beror på att mer blod cirkulerar i kroppen och att könsorganet är mer känsligt för stimulans.
Undvik att sola under graviditeten eftersom du lätt kan få pigmentfläckar.

Partner:

Din partner kan känna en ökad sexlust. Att ha sex när man väntar barn är helt normalt. Det kan till och med bidra till att ni mår bättre, att relationen blir starkare och att ni kommer varandra närmare. Däremot är intresset för sex under graviditeten olika för både män och kvinnor. Vissa är mer sexuellt intresserade, andra mindre. En del kanske inte vill ha sex alls. Det är också normalt.

Mödravården:

Fram till vecka 28 besöker du i regel din mödravårdscentral var fjärde vecka. Vecka 15 eller därefter är det vanligt att man gör fostervattenprov på kvinnor över 35 år. Genom att ta ut en liten mängd fostervatten kan man få svar på om fostret har allvarliga avvikelser, som till exempel Downs syndrom.

Mer information:

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Prenumerera på vår gravidkalender

* obligatorisk


/
/

( dd / mm / yyyy )

Annons

Annons