Gravid vecka 15

Gravid vecka 15: Händer i magen:

Gravid vecka 15, illustrationDu är nu i gravidvecka 15. Håret fortsätter att växa och om bebisen kommer att få mörkt hår så börjar hårsäckarna att producera hårpigment. Fostrets öron är nästan på rätt plats men de sitter fortfarande lite lågt.
Huden är så tunn och genomskinlig att blodkärlen under syns.
Fostret börjar lagra kalcium för att ben och märg i skelettet ska fortsätta att utvecklas. Muskler utvecklas och fostret kan knyta nävarna. Fostrets hicka kan kännas som regelbundna tickningar i magen som pågår i några minuter.

Annons

Annons

 vikt.JPG  langd.JPG

75 gram

12.5 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

Graviditetskalender vecka 15Eftersom fostret lagras kalcium under den här perioden kan du bli sugen på mjölk. Ditt hjärta har växt och ökat kapaciteten med 20 procent för att klara av att förse fostret med syre. Kapaciteten kommer gradvis att öka under resten av graviditeten. Den totala kapacitetsökningen kommer att ligga på 30-50 procent i slutet av graviditeten.
Du kan känna humörsvängningar – humöret åker berg- och dalbana. Du kan också bli tankspridd. Många gravida blir svartsjuka och drömmer starka livliga drömmar.
Se till att du använder lössittande kläder.

Partner:

Det är viktigt att komma ihåg att kvinnans psyke påverkas mer och mer av hormonerna. Hon kan vara jätteglad och uppåt den ena sekunden för att stortjuta i den andra. Det är oftast du som kommer i skottgluggen för hennes humörsvängningar och irritationer. Det är lätt hänt att du börjar tvivla på om det här med barn var en sån bra idé egentligen. Det är helt normala känslor. Försök att vara tålmodig och förstående. Låt det inte gå prestige i diskussioner och tänk på att hennes humör är helt normalt för en gravid kvinna.

Mödravården:

Om du är över 35 år är det i vecka 15 möjligt att göra ett så kallat trippeltest. Det kan användas för att se om det finns en förhöjd risk för att fostret har Downs syndrom, spina bifada så kallat ryggmärgsbråck eller andra kromosomfel. Genom att ta ett blodprov på dig kan man mäta nivåerna av tre olika hormon i kroppen. Trippeltest kan också ge en indikation på om kvinnan väntar tvillingar eller fler.

Mer information:

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Prenumerera på vår gravidkalender

* obligatorisk


/
/

( dd / mm / yyyy )

Annons

Annons