Gravid vecka 2

Gravid vecka 2 – detta händer i magen

Befruktat ägg

Slembildningen i livmodern ökar. Slemmet som kallas cervixslem kommer från livmoderhalsen och blir vid ägglossningen extra riklig, glasklar och tråddragande. Det är bara när livmoderhalsens slem har dessa egenskaper som spermierna kan vandra upp i livmodern.

Annons

Annons

Ägget befinner sig i en cirka 2 cm stor äggblåsa som kallas follikel på äggstockens yta. Plötsligt brister äggblåsans vägg och ägget fångas upp av äggledarens tratt. Det ligger kvar i äggledaren under några dagar i väntan på att möta spermier och därmed befruktas. Kroppen frigör också ett enzym som gör att en spermie kan penetrera ägget och att befruktning kan ske. När äggblåsan har brustit omvandlas den till en så kallad gulkropp som under två veckors tid producerar gulkroppshormon (progesteron). Det går ut i kvinnans blodcirkulation och påverkar framför allt livmoderns slemhinna så att ett befruktat ägg kan tas emot. Det är nog mest en slump i vilken av äggstockarna som ägglossningen sker, oftast är det inte så regelbundet att äggstockarna turas om att leverera ett ägg.

Befruktningen äger kanske rum i slutet av veckan, i äggledarens yttre vida del. Barnets kön bestäms i samma ögonblick som spermien befruktar ägget. Det innehåller en X-kromosom och spermierna antingen en X- eller en Y-kromosom. Om spermien som befruktar ägget bär på en X-kromosom kommer det att bli en flicka. I annat fall blir det en pojke.

Cirka 30 timmar efter befruktningen börjar ägget att dela sig – först till två celler, sen fyra, åtta och så vidare. Det befruktade ägget fortsätter att dela sig under tiden som det förflyttar sig från äggledaren till livmodern. Var tolfte till femtonde timme delar sig cellerna. Dagarna i äggledaren hör till den mest kritiska tiden för de växande cellerna. De kan till exempel fastna i något av slemhinnans många veck. När ägget kommer till livmodern består det av 32 celler och kallas för morula. En vecka efter befruktningen har det bildats ungefär 250 celler.

Gravid vecka 2 – mamman

Vid ägglossningen blöder det ofta en aning och om blodet kommer ut mot bukhinnan kan det ge obehag, så kallad ägglossningssmärta.

Under graviditeten går din hälsa och barnets hälsa hand i hand. Om du planerar att bli gravid är det bäst att du redan nu lever som om du vore gravid. Avstå från tobaksprodukter och alkohol. Du som tar mediciner bör rådfråga en läkare om du ska fortsätta att ta dem eftersom vissa mediciner kan skada fostret. Det är också viktigt att du äter varierad och näringsrik mat och undviker livsmedel som kan vara skadliga för fostret.

Om du inte redan tar tillskott av folsyra bör du börja med det nu. Socialstyrelsen rekommenderar att du tar tillskott om 400 mikrogram (0,4 milligram) folsyra dagligen till och med den tolfte graviditetsveckan. Folsyretabletter finns att köpa på apoteket. Folsyra är ett B-vitamin som, enligt forskning, minskar risken för att barnet får läpp- eller gomspalt och ryggmärgsbråck.

Gravid vecka 2 – partnern

Den första tiden märker du sällan att din partner är gravid. Många män som planerar att få barn börjar också tänka på hur de lever, vad de äter och dricker. Det kan vara ett bra stöd för kvinnan och underlätta för henne att leva som gravid, med alla restriktioner och krav som det innebär. Det är en idealisk tidpunkt att sluta röka och se över sina alkoholvanor, med andra ord skapa goda levnadsvanor inför föräldraskapet.

Gravid vecka 2 – om det är tvillingar

Ibland får äggstockarna bristfällig information från hypofysen i hjärnan. Då kan fler än ett ägg lossna under ägglossningen. Kvinnan kan då få tvillingar eller trillingar. Om det sker blir det alltid tvåäggstvillingar eller treäggstrillingar. De blir inte mer lika varandra än syskon. Enäggstvillingar är något annat. Då delar sig ägget i två lika delar efter befruktningen.

Visste du att?

Av fem miljoner spermier som slungas ut ur mannens penis i samband med utlösningen är det bara ett hundratal som når ägget. Många dukar under i slidans sura miljö, andra fastnar på vägen. Dessa hundratal elitsimmare försöker genomborra äggets skal. De flesta dör under arbetet. I allmänhet är det kanske bara ett tiotal som närmar sig ett genombrott när en spermie plötsligt tränger igenom. Då sker något märkligt, ytan förändras och övriga spermier stängs ute. Det sker för att övriga spermier inte ska kunna befrukta ägget, något som annars skulle hindra den fortsatta utvecklingen.

Mer information

Artikeln är granskad och godkänd av Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons