Gravid vecka 21

Gravid vecka 21: I magen

Gravid vecka 21, illustrationFostervattnet som skyddar barnet som en stor kudde har under gravidvecka 21 fått ytterligare en uppgift – att förse barnet med socker. Fostrets tarmar har utvecklats så att små mängder socker kan tas upp från fostervattnet som fostret sväljer. Det kan sen passera genom tarmarna till tjocktarmen men självklart kommer nästan all näring fortfarande från modern via moderkakan. Fram tills nu har barnets lever och mjälte producerat blodceller men nu börjar också benmärgen att bidra till produktionen.

Annons

Annons

 vikt.JPG  langd.JPG

420 gram

24 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

För de flesta är det här en ganska bra tid. Magen syns väl med den är inte för stor. De flesta är mindre trötta och mår inte illa längre. Diverse krämpor som kan uppkomma i slutet av graviditeten har inte kommit ännu. Oron för missfall brukar ha avtagit väsentligt.
Många kvinnor undrar om motion är farligt under graviditeten. Motion är bra så länge som du motionerar under rimliga former. Ta det lugnt, du ska inte träna för ett triathlon. Eftersom dina ligament blir mjukare under graviditeten är risken för skador lite högre. Därför lämpar sig så kallad low-impact-motion som yoga, simning och promenader allra bäst.

Partner:

Det är säkert skönt att din partner mår bättre. Det kan också göra din tillvaro lättare.

Mödravården:

Ni fortsätter att gå på regelbundna kontroller cirka var fjärde vecka fram till vecka 28.

Tvillingar:

Har du ont i ryggen? Var noga med din hållning och tänk på hur du lyfter saker. Lyft med rak rygg och böj benen.

Mer information:

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Prenumerera på vår gravidkalender

* obligatorisk


/
/

( dd / mm / yyyy )

Annons

Annons