Gravid vecka 3

Gravid vecka 3 – Detta händer i magen

blastocyst.jpg

Väl inne i livmodern har en av de mest kritiska faserna under de första dygnen i utvecklingen passerats. Det befruktade ägget består nu av hundratals celler och kallas blastocyst eller groddblåsa. Den består av en kärna av celler som kommer att bilda embryot. Runt kärnan finns ett skal av celler som skyddar och ger näring till kärnan. Nu ska blastocysten hitta en lämplig plats för vidhäftning i livmodern.

Annons

Annons

Mellan dag 4-7 i den tredje veckan befriar sig groddblåsan från skalet och växer in i livmoderväggens slemhinna, endometrium. När det sker börjar ett intensivt kemiskt utbyte mellan modern och blastocysten. Hormoner som bildas i groddblåsan kommer ut i mammans blodcirkulation. Livmoderns endometrium är fullt av blodkärl och de kommer att ge näring till groddblåsan. Tack vare vissa celler i groddblåsan produceras ett kemiskt ämne som försvagar moderns immunförsvar. Om det inte skedde skulle moderns kropp stöta ut groddblåsan som en främmande kropp och graviditeten skulle därmed avbrytas.

Den millimeterstora cellklumpen har grävt in sig i livmoderns slemhinna. Den delar sig i två delar, en del som kommer att bli embryot och en del som kommer att bli moderkakan. Moderkakscellerna börjar nästan genast att bilda ett moderkakshormon som kallas humant chorion gonadotropin, hCG. Hormonets första uppgift är att signalera till kroppen att den är gravid och att inga fler ägglossningar behövs för tillfället.

Gravid vecka 3 – mamman

Det kan förekomma en liten blödning, kallad inplantationsblödning, när blastocysten fäster vid livmoderns slemhinna. Det är inget att oroa sig för.

Gravid vecka 3 – partnern

Kanske börjar din partner att hoppas att den där lilla blödningen är ett tecken på att hon är gravid.

Visste du att?

Upprepade missfall kan bero på brist av det kemiska ämne som ska försvaga kvinnans immunsystem.

Mer information

Artikeln är granskad och godkänd av Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons