Gravid vecka 34

Gravid vecka 34: Händer i magen

Gravid vecka 34, illustrationFosterfettet på barnets hud blir tjockare och lanugohåren är nästan helt borta. Om ditt barn skulle födas denna veckan skulle andningen mest sannolikt fungera bra på egen hand och kuvösen behövs därför inte vid det här laget, men däremot skulle barnet behöva hjälp med värme och näring. Nästa gång du besöker din barnmorska kan han eller hon kanske känna att barnet har vänt sig nedåt. Men det är inte alla som gör det så här tidigt så bli inte orolig om så inte skett.
Ditt barn hör vad du säger, och hör dina hjärtslag och andra ljud i din mage. Prata gärna med henne eller honom, sjung sånger och njut av sista veckorna som gravid.
 

Annons

Annons

 vikt.JPG  langd.JPG

2.3-2.4 kg

44-46 cm

Längden mäts från huvud till fot.

Mamma:

Att känna sig utmattat är helt normalt. Svårigheter att sova, värk, viktuppgång och oro inför förlossning kan vara bidragande orsaker. Vila så ofta du kan.
Livmodern tränar sig inför förlossningen och det kan du känna av som förvärkar – en del känner du inte alls, en del är svaga och andra kraftiga. Om du lägger handen på magen kan du känna att den drar ihop sig och blir spänd.
Flytningarna blir allt rikligare.

Partner:

Har ni pratat om praktiska saker efter förlossningen? Ska barnet försäkras och hur ni vill dela upp föräldraledigheten? Diskutera den typen av frågor redan nu. Det kan också vara en god idé att införskaffa en bilbarnstol inför hemfärden från BB.

Mödravården:

Fortsätt att träffa din barnmorska varannan vecka.

Mer information:

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Prenumerera på vår gravidkalender

* obligatorisk


/
/

( dd / mm / yyyy )

Annons

Annons