Gravid vecka 38

Gravid vecka 38: Händer i magen

Gravid vecka 36, illustrationKroppsfett fortsätter att ackumuleras men inte i samma snabba takt som tidigare. Om det är en pojke har testiklarna vandrat ner i pungen och om det är en flicka är blygdläpparna fullt utvecklade. Tarmarna är fulla av mekonium eller beck som det också kallas. Det är tarmceller och restprodukter från fostervatten som barnet har svalt, innehållande bland annat hudceller och lanugohår.
 

Annons

Annons

 vikt.JPG  langd.JPG

3-3.2 kg

48-49 cm

Längden mäts från huvud till fot. Måtten kan variera relativt mycket.

Mamma:

En del kvinnor kan ibland uppleva en surrande, nästan elektrisk, känsla utmed benen och i vaginan. Det händer när barnets huvud stöter emot nerver i bäckenbotten när huvudet fixeras. Vissa drabbas av diarré i slutet av graviditeten. Det kan bero på en ökning av hormonet prostaglandin som ska göra att tarmen töms innan förlossningen.

Partner:

Har ni inte diskuterat din roll under förlosssningen än är det verkligen hög tid att göra det nu.
Det kan vara smart att laga att fylla frysen med. När ni väl är hemma från BB kan det vara skönt att slippa tänka på matlagning.

Mödravården:

Du fortsätter att träffa din barnmorska varannan vecka. Fråga efter din mödravårdsjournal om du inte redan har fått den. Den ska du ha med till förlossningsavdelningen när det är dags att föda.

Tvillingar:

Nu kanske ni gör en sista ultraljudsundersökning.

Mer information:

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons