Gravid vecka 39

Gravid vecka 39: Händer i magen

Gravid vecka 39, illustrationEftersom det är ont om plats i livmodern kan det hända att navelsträngen är alldeles tilltrasslad. Att den sitter runt barnets hals är vanligt och det är ingenting du behöver oroa dig för. Cirka 20 procent föds så och det är oftast inget problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln. Det mesta av fosterfettet på huden är borta nu och moderkakan förser fostret med antikroppar som ska hjälpa barnets immunsystem att hålla infektioner borta de första sex månaderna.
 

Annons

Annons

 vikt.JPG  langd.JPG

 3.4-3.5 kg

 50 cm

Längden mäts från huvud till fot. Måtten kan variera relativt mycket.

Mamma:

Ditt fundusmått är cirka 33-38 centimeter. Du kan känna dig tung och ha kraftiga förvärkar. Det är viktigt att du försöker vila så mycket som möjligt eftersom du kommer att behöva vara utsövd när förlossningen väl sätter igång. Det kan hända att du inte får sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken.
Du kan få falska värkar och de kan vara lika smärtsamma och starka som riktiga värkar. Till skillnad från riktiga värkar så är de inte regelbundna och de försvinner när du är aktiv.
Vattnet kan gå vilken dag som helst. Ofta kommer vattnet forsande på en gång men ibland sipprar det ut långsamt. Om du tror att vattnet har gått eller om du har regelbundna värkar bör du ringa till förlossningsavdelningen.

Partner:

Om ni planerar att åka till BB i bil och inte känner till området så väl kan det vara smart att provköra sträckan en gång innan det blir skarpt läge.

Mödravården:

Det här blir kanske ditt sista besök hos barnmorskan men bli inte besviken om det blir några till. Har du några sista frågor så passa på att ställa dem nu. Prata med barnmorskan om du är orolig inför förlossningen. Om du inte har fått din mödravårdsjournal än så får du den nu.

Tvillingar:

Trött på frågor som: Har du inte fött än? Nu är det i alla fall inte lång tid kvar!

Mer information:

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons