Gravid vecka 4

Gravid vecka 4 – detta händer i magen

Gravid vecka 4. Nu kallas groddblåsan för embryo och det består av tre lager, kallade groddblad. Det innersta heter entoderm och kommer att bilda fostrets lungor, lever och matsmältningssystem. Det mellersta lagret heter mesoderm och kommer att utvecklas till barnets ben, muskler, njurar, könsorgan och hjärta. Det yttersta lagret heter ektoderm och kommer att bilda vävnader, hud, hår, ögon och nervsystem.

Annons

Annons

I slutet av veckan syns början till gulsäcken och den inre fosterhinnan, amnios, som omger embryot. Det är nu möjligt att fastställa graviditeten via blodprov eller urinprov. Om provsvaret visar förekomst av moderkakshormonet hCG är kvinnan gravid.

Gravid vecka 4 – mamman

Trötthet, krypningar, ömma bröst eller illamående kan få dig att tro att du snart ska få mens eftersom graviditetssymptomen påminner mycket om menssymptomen. Somliga kvinnor säger sig kunna känna att de är gravida.

Den första trimestern (första tredjedelen av graviditeten) är den mest kritiska för embryot och fostrets utveckling. Det är viktigt att se upp för listeria och toxoplasma som man bland annat kan få i sig via maten. Därför är viktigt att äta rätt och säkert. Undvik också tät kontakt med småbarn om du inte har haft röda hund eller inte är vaccinerad mot det.

Cytomegalvirus kan ge fosterskador och smittas genom kontakt med småbarn exempelvis på dagis då man byter blöjor. Smittan överförs genom barnets urin. Listeria, toxoplasma och röda hund kan leda till missfall eller allvarliga skador på fostret. Dessa infektioner är dock mycket ovanliga i Sverige.

Gravid vecka 4 – partnern

Kanske hennes graviditetssymptom får dig att börja hoppas.

Gravid vecka 4 – om det är tvillingar

Nivån av hCG är ofta förhöjd hos kvinnor som väntar fler än ett barn. En hög hCG-nivå är ofta det första tecknet på att fler än ett barn är att vänta. Normalt ligger hCG-nivån på 70 mIU 18 dagar efter ägglossningen. För kvinnor som väntar tvillingar brukar den ligga runt 200 mIU vid samma tidpunkt. Men resultatet är inte 100 procent tillförlitligt.

Mer information

Artikeln är granskad och godkänd av Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons