Gravid vecka 40

Gravid vecka 40: Händer i magen

Gravid vecka 40, illustrationDu är nu gravid i vecka 40 och barnet är helt utvecklat och redo att komma när som helst. Men det är vanligt att det tar upp till två veckor till, särskilt bland förstföderskor.
Huvudet kan vara lite missformat efter födseln. Barnet kan också vara täckt i fosterfett eller blod. Det är helt normalt. Det är också vanligt att det har fläckig hud eller skrapmärken. På grund av moderns hormoner kan könsorganen vara lite förstorade och det kan även komma lite mjölk från barnets bröstvårtor, oavsett om det är en pojke eller flicka. Det kallas häxmjölk. Det försvinner inom några dagar och är helt normalt.
 

Annons

Annons

 vikt.JPG  langd.JPG

 3.5-4 kg

  50-52 cm

Längden mäts från huvud till fot. Måtten kan variera relativt mycket.

Mamma:

Graviditetskalender vecka 40Alla förlossningar är olika långa men de följer ändå ungefär samma mönster. Barnmorskan delar in förlossningen i tre steg; öppningsskedet, utrivningsskedet och efterbördsskedet.
Har barnet inte kommit än? Bli inte frustrerad. Barnet kommer ut när det är redo. Bara 5 procent av kvinnorna föder på det beräknade datumet. Se till att vila så mycket du bara kan. Det kommer att gå åt mycket kraft till förlossningen och du kanske måste vara vaken i upp till 24 timmar i sträck.

Partner:

Din viktigaste roll under förlossningen är att finnas där. Ge din partner vatten, torka pannan, massera och håll henne i handen. Peppa och pusha henne men var lyhörd för hennes känslor och smärta. Du är hennes stora stöd.
Har barnet inte kommit än så stöd din partner i hennes eventuella frustration. Få henne att tänka på annat än det beräknade förlossningsdatumet.

Tvillingar:

Nu tar man ställning till om förlossningen ska sättas igång. Man tittar på alla aspekter och tar hänsyn till din personliga situation innan man bestämmer sig.

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons