Gravid vecka 5

Gravid vecka 5 – Detta händer i magen

Embryo i slutet av vecka 5

Fram till och med gravidvecka 5 har embryot varit av en klump av celler men nu börjar en distinkt form att synas. Nervdiket som kommer att bilda ryggrad och hjärna löper genom hela embryots längd. Toppen på nervdiket har plattats till och den kommer snart att utvecklas till hjärnan. Man kan se vad som är upp och ned på embryot. På mitten finns en utbuktning. Det är hjärtat som börjar slå i den här veckan. I slutet av veckan stängs nervdiket.

Annons

Annons

Moderkakan utvecklas. Genom den och dess utskjutande fingrar, chorionic villis, får embryot näring från modern.

Fostrets längd2 mm

Gravid vecka 5 – mamman

Nu brukar trötthet, krypningar, illamående och ömma och svullna bröst att märkas. Du kan behöva kissa oftare än vanligt och kan känna av värk som påminner om mensvärk. Om du har dessa, eller delar av dessa, symptom bör du göra ett graviditetstest. Du kan köpa det på apoteket.
Illamåendet kan bero på att kroppen producerar ett hormon under graviditeten. Det ökar i mängd upp till vecka 20. Stress och överbelastning på arbetet eller i hemmet kan också påverka illamåendet.

Gravid vecka 5 – partnern

Nu kanske du också har börjat märka din partners första graviditetstecken. För många är illamåendet värst på morgonen och du kan hjälpa till genom att servera exempelvis vatten och skorpor innan din partner stiger upp. Illamåendet kan påverka er vardag och du kanske måste ta ett större ansvar för matlagning och sophantering. Många gravida blir illamående av stekos och vissa lukter.

Gravid vecka 5 – om det är tvillingar

Du som väntar tvillingar får ofta kraftigare graviditetssymptomen än de som väntar ett barn. Du blir med andra ord mer illamående och trött.

Mer information

Artikeln är granskad och godkänd av Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons