Gravid vecka 7

Gravid vecka 7 – det händer i magen

Gravid vecka 7 illustration
Gravid vecka 7

I gravidvecka 7 är embryot ungefär lika stort som ett blåbär. Det låter smått, men är å andra sidan hela 10 000 gånger större än vid befruktningen. Den här veckan utvecklas navelsträngen som senare kommer att förse embryot med näring och ta hand om avfallsprodukterna. Den bildas på platsen där blastocysten fäste på livmoderväggen. Ansiktet börjar ta form. Munnens öppning, små näsborrar och små öron bildas. Ögonens iris börjar att pigmenteras och hjärnan börjar dela sig i två delar.

Annons

Annons

Knopparna som markerade embryots armar och ben förra veckan har nu utvecklats till en axeldel och en handdel och de ser ut som små paddlar. Tarmsystemet bildas med framtarm, mittarm och baktarm. Slemproppen i livmoderhalsen bildas för stänga öppningen in till livmodern, för att skydda ditt embryo från bakterier utifrån. Den sitter kvar fram tills förlossningen. Ibland kan den släppa några dagar eller veckor tidigare.

Fostrets längd13 mm
Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Gravid vecka 7 – mamman

Hormonella förändringar gör att du får mer genomblödning i kroppen vilket kan leda till att slidan får en rödlila färg. Hormonerna kan också göra att du får finnar i ansiktet. För många startar också illamåendet denna veckan. Brösten växer och ömmar.

Gravid vecka 7 – partnern

Hur är det med sexlivet? Sexlust är en stor fråga genom hela graviditeten. Det kanske känns konstigt att ha sex med din partner när hon är gravid. Men att ha sex under graviditeten går alldeles utmärkt om det inte finns några graviditetskomplikationer. Kvinnans sexlust kan vara extra låg under den första trimestern (graviditetens första tredjedel). Prata med henne om dina känslor och behov och lyssna lika väl på hennes. Många kvinnors sexlust ökar i början av den andra trimestern när den värsta tröttheten och illamåendet klingar av.

Gravid vecka 7 – mödravården

Har ni inte bokat tid för det första mötet än? Gör det! Normalt sker det första besöket mellan vecka åtta och tio.

Gravid vecka 7 – om det är tvillingar

Din kost är extra viktig om du väntar tvillingar. En del barnmorskor anser att det är extra viktigt att tidigt öka i vikt när man väntar tvillingar eftersom de oftast föds för tidigt.

Mer information

Artikeln är granskad och godkänd av Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons