Gravid vecka 8

Gravid vecka 8 – det händer i magen

I gravidvecka 8 börjar fingrar och tår att synas. Armarna blir längre och kan röra sig vid armbågen. Benen kan röra sig vid vristen. Ansiktet fortsätter att utvecklas. Näsan, överläppen och ögonlocken bildas. Hjärtkonstruktionen är utvecklad och blod börjar cirkulera i ett primitivt blodomlopp. Matsmältningssystemet fortsätter att utvecklas – speciellt tarmarna. Knopparna som kommer att bilda barnets könsorgan är synliga men de har inte utvecklats till manliga eller kvinnliga könsorgan än. Bröstkorgen växer och sträcker ut embryot. På framsidan av ryggmärgen börjar kotorna att utvecklas och från dem växer benbågar bakåt som omsluter och skyddar den ömtåliga ryggmärgen.

Annons

Annons

Gravid vecka 8

Huvudet är groteskt stort i förhållande till den övriga kroppen. Embryots tillväxt sker hela tiden från huvudet och nedåt. Inte förrän långt senare i livet kommer kroppen riktigt ikapp. Hos en nyfödd bebis utgör huvudet en fjärdedel av kroppslängden. Hos en vuxen människa utgör huvudet bara en åttondel av kroppslängden. Händer och armar utvecklas fortare än ben och fötter – en skillnad som består även efter födseln. En bebis lär sig att använda sina händer och armar långt innan det kan krypa eller gå.

Från och med nu kan man mäta den exakta längden med hjälp av ultraljud. Hjärtat slår med cirka 140-150 slag per minut. Livmodern har vuxit till storleken av en grapefrukt ungefär. Innan graviditeten var den stor som ett päron.

Fostrets längd19 mm
Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Gravid vecka 8 – mamman

Många gravida börjar känna avsmak för viss mat, tobak och alkohol. Håret kan kännas mer svårskött än vanligt. Vissa kvinnor upplever att de får tjockare och blankare hår under graviditeten. Ökade flytningar är också vanligt förekommande. Det är helt normalt så länge det inte kliar eller gör ont. Om du får blödningar bör du kontakta en barnmorska eller kvinnoklinik. Ofta är det inget farligt men det kan vara en förvarning om missfall.

Gravid vecka 8 – partnern

Se till att din gravida partner får vila ordentligt. Tröttheten under den första trimestern är svår för de flesta kvinnor. Låt henne gå till sängs extra tidigt medan du tar hand om läggningen av de andra barnen. Eller gå upp lite tidigare och förbered frukost så hon kan få sova någon timme extra. Hon kommer garanterat att uppskatta det.

Gravid vecka 8 – mödravården

Den här veckan kanske du gör ditt första besök på mödravårdscentralen. Om inte så kommer det första besöket att äga rum inom några veckor. Det är bra om ni båda kan komma på första mötet eftersom barnmorskan vill ha svar på många frågor. Hon kommer också att ge er mycket nyttig information och det är lättare att komma ihåg den om man är två som hjälps åt. Om du är förstföderska får du också tid för en läkarundersökning. Läkaren gör en gynekologisk undersökning för att bland annat se hur stor livmodern är och att graviditeten fortgår som den ska. Oftast sker läkarundersökningen i vecka 10-12.

Har ni diskuterat hur ni ställer er till fosterdiagnostik? Det kan vara bra att ta upp den frågan vid det första besöket på mödravårdscentralen.

Gravid vecka 8 – om det är tvillingar

Problem med gaser och orolig mage brukar börja tidigare när man väntar tvillingar.

Mer information

Artikeln är granskad och godkänd av Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons