Gravid vecka 12: Händer i magen

Gravid vecka 12, illustrationFostrets ansikte börjar att synas allt tydligare under gravidvecka 12. Det har fått en haka och en liten näsa. Små fingernaglar och tånaglar bildas. Eftersom blodmängden har ökat slår fostrets hjärta nu några slag snabbare per minut. Fostret urinerar för första gången och urinet hamnar i fostersäcken. Det kan också svälja och göra andningsrörelser. Risken för missfall minskar kraftigt efter vecka 12.

 

 vikt.JPG langd.JPG

25 gram

55-60 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Ultraljud från kub-test

Ultraljud från kub-test.

Mamma:

Illamåendet upphör för många. De flesta har ökat 1-4 kg i vikt. Om du har kräkts mycket kan det dock hända att du till och med har minskat i vikt men det är inget du behöver oroa dig för.

Har någon sagt att du “ser gravid ut”? Det beror inte bara på din inre lycka över att vara gravid utan också på att din hy ser bättre och slätare ut. Det är ett resultat av ökad blodmängd och hormonet hCG.

Kanske har ni redan talat om för nära och kära att ni väntar barn men många brukar vänta med det till efter vecka tolv eftersom risken för missfall minskar kraftigt då.

Partner:

Om du har frågor som du av någon anledning inte vill ta upp med din partner kan det kännas skönt att prata med kompisen istället. Du kanske bär på en oro som du inte vill belasta din partner med. Om han eller hon har barn kan du säkert få svar på många av dina frågor. Hur var deras sexliv under graviditeten? Hur påverkades hans eller hennes partner av den? Förändrades deras relation?

Mödravården:

Nu bör du har varit på ditt första besök på mödravårdscentralen och även ha gjort en läkarundersökning om du är förstföderska.

Det är möjligt att du kan få lyssna på ditt fosters hjärtljud. Många tycker att det låter som ett ånglok. Klicka på länken nedan.

foster_ljudLyssna på hjärtljud

Du måste ha Realplayer installerad på din dator. Ladda hem gratis här.

Mer information:

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Prenumerera på vår gravidkalender

* obligatorisk


/
/

( dd / mm / yyyy )