Viktigt om barns tänder

Barn hos tandläkaren

Hur borstar jag mitt barns tänder och hur skapar jag goda vanor för att minska risken för karies? Svaren på det och mycket mer hittar du här.

Annons

Annons

Hål i tänderna orsakas av tandsjukdomen karies. När ditt barn stoppar något sött eller något annat som innehåller kolhydrater i munnen lägger bakterierna beslag på kolhydraterna och omvandlar dem till syror. Får dessa syror ligga kvar nära tänderna kalkas de ur och hål bildas. En såkallad syraattack har skett på tanden. Syrorna kan då arbeta sig genom emaljen, dentinet, och in i tandnerven som kallas pulpa, vilket oftast visar sig som tandvärk. Förloppet kan gå snabbt i mjölktänder eftersom både emalj och dentin är tunnare i mjölktänder än i permanenta tänder.

De första tänderna hos barn

Ditt barns tänder börjar utvecklas redan tidigt under graviditeten men den första tanden brukar synas först när barnet är mellan sex och åtta månader gammalt även om det kan variera ganska mycket mellan olika barn. En del barn får den första tanden vid tre till fyra månaders ålder, medan andra får den strax innan ett års ålder. Först brukar framtänderna i underkäken att synas och därefter framtänderna i överkäken. Så småningom kan man se kindtänder och hörntänder. Vid tre års ålder har oftast de flesta av de 20 mjölktänderna kommit. Om ingen tand har blivit synlig efter ett års ålder är det dags att rådfråga en tandläkare.

Borsta barnens tänder rätt

Börja borsta barnets tänder så fort den första tanden har kommit. Använd en mjuk manuell tandborste med litet borsthuvud, tillsammans med en barntandkräm innehållande högst 1000ppm fluor. Att borsta tänderna håller dem rena och fluoren stärker tändernas emalj. Det gör inget att barnet sväljer tandkrämen. Lagom mängd tandkräm är en klick stor nog att rymmas på barnets lillfingernagel. Borsta med korta snabba rörelser – det är effektivare än långa svepande borstningar. Se till att det blir ordentligt rent i de gropiga kindtänderna. Borsta tänderna varje dag, både morgon och kväll. Byt tandborste när stråna börjar spreta.

När barnet vill borsta själv

När barnet är mellan två och tre år gammalt kan det bli svårare att borsta tänderna på honom eller henne. De vill ofta ”kunna själv” i den åldern. Att barnet själv får borsta tänderna kan kombineras med att en vuxen borstar före eller efter. Ett bra tips är att ha två tandborstar, en till barnet och en till dig själv. Försök göra borstningen till en lek – typ ”jaga bort tandtrollen”.

En vuxen bör fortsätta borsta barnets tänder ända upp i 13-årsålder. Förmågan att utföra de små handrörelser som krävs när man borstar tänderna är inte utvecklad förns den åldern. Barn som får borsta själv slarvar ofta och de kan inte förstå de långsiktiga konsekvenserna av dålig borstning. Därför är det jätte viktigt att du som förälder är med, hjälper till och stöttar.

Laga barnets hålet själv

Det går att mota bort ett begynnande hål. Ofta kan man upptäcka det med blotta ögat, som en missfärgning på emaljen. Om du borstar ordentligt med fluortandkräm och är noga med maten kan kariesangreppet läka ut av sig själv.

Saliven neutraliserar syrorna i munnen

Syrorna fräter på tänderna minst en halvtimme efter att barnet ätit eller druckit men saliven gör sitt bästa för att neutralisera dem. Så länge som barnet inte äter för ofta så lyckas det i regel. Därför är småätandet och dålig tandborstning, oavsett ålder, den största boven till hål i tänderna. När det gäller små barn brukar småätandet innebära att de ofta får en nappflaska med saft, juice, välling eller nyponsoppa. Då får tänderna aldrig vila sig. Särskilt stor är risken om ditt barn får saft eller välling innan läggdags, utan att borsta tänderna efteråt. När man sover produceras nämligen mindre saliv som hjälper till att skölja bort de syraframkallande kariesbakterierna.

Bra vanor för bra tänder hos barn

För att slippa hål i tänderna räcker det inte bara med att borsta rent. Det är också viktigt att barnet lär sig bra kostvanor:

  • Regelbundna måltider från 1 års ålder.
  • Inget småätande mellan måltiderna. Det är nödvändigt att tänderna får tid att vila.
  • Håll nere sockerintaget så gott det går.
  • Ge inte söt dryck mellan måltiderna – ge vatten som törstsläckare.
  • Ge aldrig söt dryck i nappflaskan. Det ger en ovanligt lång syraattack på tänderna och har givit många barn tandproblem. Låt dem dricka detta i mugg istället.
  • Undvik nattvälling. Om det inte går, försök avsluta med lite vatten ur en nappflaska så att det sköljer rent.
  • Ge godis enbart på lördagar. Man når ingenstans med att förbjuda det, då blir barn oftast hysteriskt förtjusta i godis när de väl får tag i det på egen hand. Låt gärna barnet ha en låda att spara godis i, om det får godis av bekanta under veckan.
  • Tänk på att kex och russin också är söta och därför bör räknas som godis.
  • Spara glass, kex, chips, kakor och söta drycker till festliga tillfällen.
  • Om du ammar då barnet fått tänder – försök att amma på regelbundna tider eftersom bröstmjölk också innehåller socker.

Bra mat för tänderna

Morötter, hårt bröd och annan hårdtuggad mat stimulerar munnen att producera mer saliv som hjälper till att neutralisera syrorna. Den enda dryck som är ofarlig för tänderna är vatten. Sockerfri läsk gör visserligen inga hål i tänderna med vänjer barnet vid söta drycker.

Tänder och napp

Efter några år med napp eller tumme kan barnet få ett öppet bett, det vill säga att framtänderna uppe och nere inte möts utan bildar en rund öppning. Om du får barnet att sluta med napp eller tumme när du ser början till en öppning är det ingen fara. I annat fall kan barnet komma att behöva tandreglering. Ju tidigare du kan vänja av barnet med napp eller tumme desto bättre.

Det första tandläkarbesöket för barnet

När ditt barn har fyllt tre år kallas det till sitt första tandläkarbesök. Du kan välja att gå till folktandvården eller till en privat tandläkare. Vid första besöket brukar barnet få bekanta sig med miljön, provsitta stolen, spegla tänderna och liknande. Tandläkaren kontrollerar bettutveckling, munhygien, räknar tänder och ger råd om kost och tandborstning.

Förbered gärna barnet genom att läsa någon bok som till exempel ”Mina mjölktänder” eller ”Emma går till tandläkaren”. Ni kan också leka patient och tandläkare hemma. Rutinundersökning bör ske minst varje år, från och med det år barnet fyller tre år. Ditt barn har rätt till kostnadsfri tandvård till och med det år det fyller 19.

Utslagen mjölktand hos barn

Försök aldrig sätta tillbaka en utslagen mjölktand. Den kan då skada den nya tanden som är på väg. Kontakta alltid en tandläkare om ditt barn slagit ut en tand.

Mer information om barns tänder

Artikeln är granskad och godkänd av Ulrika Molund, leg. tandläkare – Tre tandläkare, Vällingby

Annons

Annons