Hjälp! Mitt barn har kolik

Spädbarn skriker mycket, det är helt normalt och ibland kan det vara svårt att skilja på vanligt skrik och kolikskrik. Bebisar med kolik kan visa tecken på magsmärtor och får ofta häftiga gråtanfall.
Artiklar_bebis_grater_big
Att ha ett spädbarn med kolik kan vara mycket påfrestande, men det finns hjälp att få och oftast går koliken över vid tre till fyra månaders ålder, där av även kallat tremånaderskolik.

Annons

Annons


Läs mer-tips: Faktabanken! Har min bebis kolik? Lindring och råd


Har ditt barn kolik eller är det ”bara” vanlig spädbarnsskrik? Små barn skriker mycket, de flesta skriker ungefär två timmar per dygn och det är helt normalt. Det är inte alltid lätt att skilja de olika skriken åt, men man brukar säga att vid kolik gråter barnet oftast minst tre timmar per dag under minst tre dagar i veckan, i minst tre veckor. Gråtanfallen brukar komma på eftermiddagar eller kvällar. Andra tecken på kolik kan vara att barnet drar upp knäna mot magen, spänner ut raka ben eller har en bullrig mage.
Barn kan få kolik från två veckors ålder och den brukar försvinna när spädbarnet är cirka tre till fyra månader. Det kan vara skönt att veta för den som är drabbad, men kanske inte är så stor tröst för den som är mitt uppe i en skrikperiod. Det kan vara mycket påfrestande för nyblivna föräldrar att ta hand om sitt otröstliga barn. Att kväll efter kväll försöka ge tröst till sitt barn utan resultat. Det kan vara tålamodsprövande för en trött förälder. Be om hjälp och avlastning om du inte orkar och känner att du tappar tålamodet. Be familj och vänner om avlastning, turas om att sova ut, eller sök hjälp via BVC. Särskilt viktigt om du är så frustrerad att du inte kan hantera dina känslor. Skaka aldrig ett litet barn, det är mycket farligt.

Tips mot kolik

Du kan själv göra mycket för att försöka lindra kolikbesvären. Det finns många olika tips och knep. Prova och se vad som kan hjälpa ditt barn.
• Ge barnet lugn och ro. Barn behöver trygghet, färre nya intryck kan behövas i perioder.
• Trygghet och närhet. Prova med mycket närhet, bär barnet över armen i magläge, hål det tätt intill dig över axeln, bär barnet i bärsjal eller bärsele, ha gärna bebisen hud mot hud.
• Komjölk kan orsaka kolik, undvik mjölkprodukter om du ammar, byt eventuellt modersmjölksersättning.
• Undvik att äta gasbildande kost om du ammar
• Prova att ge ditt barn spädbarnsmassage. Ibland har BVC kurser
• Ge bebisen ett varmt och skönt bad
• Håll barnets mage varm
• Kör en tur med barnvagnen om det brukar hjälpa
• Magdroppar kan hjälpa. Finns på apotek receptfritt
Försök att hålla huvudet kallt och håll ut. Koliken går över! Och glöm inte att be om hjälp i din närhet eller via BVC. Det finns även olika forum på internet där föräldrar med kolikbarn kan få stöd och tips. Ta en dag i taget.
Läs mer-tips: Faktabanken! Har min bebis kolik? Lindring och råd

Annons

Annons