Se upp med sommarvärmen

Bebis i sommarvärmeSmå barn är känsliga för värme och förlorar snabbt vätska. Därför ska du aldrig lämna barn ensamma i bilen, ens för en kort stund. Här kan du läsa mer om barn och värme.

Annons

Annons

Små barn är känsliga för värme och förlorar snabbt vätska. Därför ska du aldrig lämna barn ensamma i bilen, ens för en kort stund. Här kan du läsa mer om barn och värme.

Bebis i sommarvärme

De senaste dagarna har ett barn i Danmark och ett barn i Belgien dött på grund av överhettning. Båda barnen glömdes kvar i sina bilar där temperaturen snabbt kan bli mycket hög.

Kan inte reglera temperaturen

Barn kan inte reglera kroppstemperaturen på samma sätt som vuxna. Inte heller svettas de på samma sätt. Barns svettkörtlar är inte färdigutvecklade förrän i puberteten. Istället svettas de med hela huden. Det gör att små barn snabbt förlorar vätska. När ett barn blir för varmt utvidgas blodkärlen i huden utåt och det blir mindre blod i blodomloppet. Till slut drabbas det av blodtrycksfall och cirkulationssystemet kollapsar.

Viktigt att tänka på

Lämna aldrig ett barn ensamt i bilen under sommaren, inte ens för några minuter. I bilar kan temperaturen snabbt bli mycket hög. Barn under ett år ska aldrig vistas i direkt solsken. Stanna inne under dagens varmaste timmar och tänk på att ge barn mycket vätska, helst vatten, under varma dagar. Barn som ammas behöver dock ingen extra vätska.

Kyl ned ett överhettat barn

Ett barn som ser varmt, trött och rött ut behöver svalka snabbt. Klä av barnet och lägg det i ett svalt rum. Badda barnet upprepade gånger med ljummet vatten eller lägg ett fuktat lakan på det. Ge barnet något kallt att dricka. Fläkta barnet med en fläkt eller en tidning.

Om barnet är mycket medtaget, yrar eller tappar medvetandet ska ambulans tillkallas snarast.

 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons