Babyshower: Blöjtårta steg för steg

Blöjtårta steg för steg
Ska du hålla i en babyshower? En blöjtårta är den ultimata bordsdekorationen – både praktisk, en gåva och ett smycke på bordet. Så här gör du en blöjtårta steg för steg.
Det finns två olika typer av blöjtårtor. Den ena är lite enklare att göra och innebär att du rullar varje blöja till en rulle som du tejpar ihop och sedan placerar du ut rullarna på en bricka så att de bildar en tårtbotten och en tårtöverdel. Den andra är den som säljs i butik, en sådan där blöjorna står upp i en ring. Den är lite klurigare att göra själv. Det är en sådan vi kommer att göra i den här steg för steg-guiden.
Det finns säkerligen fler sätt att göra detta på, men så här gjorde vi och det tog cirka 45 minuter.
Det här behöver du: Blöjor (lämpligen storlek 1 och 2), tejp, fina band, kartong, burk, dekoration (exempelvis nalle, nappflaska, tröja osv), cellofan att slå in den i.
Vi använde: 1 litet paket blöjor storlek 1, 1 stort paket blöjor storlek 2, genomskinlig bred tejp, en gammal ersättningsburk av modell Nutramigen (stod överbliven i skåpet), en avlång bit papp, tidningspapper, guldiga band från Panduro, svartvita band från City Gross och en dekorationsros.
Som dekoration hade vi: Nalle, 4 skedar, nappar, byxor för nyfödd och en nappflaska.

Annons

Annons

Blöjtårta steg för steg

Det första vi gjorde var att placera burken på bordet och rada upp blöjor runt den. Vi ställde blöjorna på högkant runt burken och därefter drog vi en bred genomskinlig tejp så fint och rakt vi kunde runt blöjorna (den ska senare döljas bakom bandet). Det går att få till detta ensam, men krävs två personer för att det ska gå smidigt – en som håller blöjorna och en som drar tejp runt dem. Slutligen fyllde vi på mellan blöjorna tills det var riktigt tajt, men utan att de började åka ut från mitten. Så här såg det ut:

Blöjtårta steg 1
Blöjtårta steg 1.

I nästa steg rullade vi ihop en avlång bit kartong så att den blev som en pinne i mitten. Den ska hålla överdelen på plats med underdelen. Vi placerade den därför i mitten av burken och fyllde sedan upp med tidningspapper i burken så att kartongpinnen hålls på plats, men utan att tårtan blir onödigt tung.
Därefter var det dags för ”mellantårtbotten”. Här var det svårt att få till en ring, och vi ville heller inte ha tårtan för hög, så vi lade blöjorna ned i tre lager med baksidan riktad utåt. Därefter tejpade vi fint runt (tejpen täcks senare av band).
Blöjtårta steg 3
Blöjtårta steg 3.

Slutligen gjorde vi en topp genom att snurra ett lager blöjor runt kartongpinnens topp – vi tryckte även ner dem lite i mitten så att de hålls på plats av mellanbottens insida. Detta lager behövde inte tejpas.
Med alla bottnar på plats var det dags att knyta band runt dem. Dels döljer bandet tejpen och håller blöjorna på plats, dels blir den som en fin utsmyckning. Vi valde ett guldigt, brett band som bas och ett lite tunnare svartprickigt ovanför. Det breda bandet knöt vi hårt för att ge ytterligare stöd till blöjorna, det blir som en ram.
Med alla band färdiga är det dags att dekorera. Vi tryckte ner fyra skedar på toppen som håller nallen på plats och samtidigt blir en kul present till den du håller babyshowern för. Vi placerade även en nappflaska, två nappar och ett par byxor på den. Sedan blev det fullt.
Slutligen slog vi in den i cellofan. Detta gjorde vi för att blöjtårtan senare skulle transporteras en bra bit och vi ville inte att den skulle ta skada eller bli smutsig, men även för att hålla alla presenter på plats på själva tårtan. Dessutom ser det lite festligt ut.
Blöjtårta cellofan
Vi klär blöjtårtan med cellofan så att den är redo för babyshowern.

Annons

Annons