Resor under graviditeten

flygplanPassa på att resa innan barnet kommer men gör det säkert och tryggt. Vi berättar hur.

Annons

Annons

Passa på att resa innan barnet kommer men gör det säkert och tryggt. Vi berättar hur.

flygplan

Om du mår bra, är frisk och inte har drabbats av några allvarliga komplikationer under graviditeten går det bra att resa som vanligt, vare sig det är med flyg, bil, båt eller tåg.

Att flyga

Flygbolagen har olika bestämmelser för hur gravida får lov att flyga. Många flygbolag tillåter inte att du flyger under graviditetens fyra sista veckor. Vissa kräver läkarintyg om du ska flyga under graviditetens sista två månader. Det handlar inte om att själva flygresan är olämplig utan om risken för att du föder ombord eller att du drabbas av graviditetskomplikationer. Kontrollera därför vad som gäller för ditt flygbolag eller din researrangör. Att flyga i små flygplan utan tryckkabin är däremot direkt olämpligt. Tänk på att du bör använda stödstrumpor.

Att resa med bil

Se till att säkerhetsbältet sitter rätt. Den nedre delen ska sitta under magen och den övre delen över bröstkorgen. Bältet ska alltså inte ligga över magen eftersom det kan orsaka kraftigt tryck på fostret om ni skulle råka ut för en olycka. Det finns inget som hindrar dig från att köra bil om du inte tycker att det är ansträngande. Självklart bör du inte köra om du lider av yrsel.

Rör på dig ofta

Att sitta still hämmar blodcirkulationen i bäckenområdet. Därför bör du röra på dig så ofta du kan. Sitt inte still längre än två timmar utan att resa dig och gå omkring i några minuter. Kom också ihåg att tömma blåsan ofta eftersom du lättare drabbas av urinvägsinfektion som gravid.

Gör det bekvämt

Res i bekväma, löst sittande kläder, och rymliga skor. Använd ett par innetofflor när det är möjligt. Ta gärna med en ögonbindel och en resekudde så att du kan passa på att sova när du känner dig trött. Se till att du har vatten och något att äta i närheten.

Att resa till tropiska länder

Resor till tropiska länder är ofta direkt olämpliga. Risken för infektioner är hög och sjukvårdsresurserna kan vara mycket bristfälliga. Många vaccinationer är inte lämpliga för gravida eftersom man inte, med säkerhet, vet om de är ofarliga för fostret. Det samma gäller vissa mediciner, till exempel malariatabletter. Om du planerar att resa till tropiska länder bör du diskutera det med din barnmorska eller läkare.

Sol och bad

Det finns inget som hindrar dig från att bada så länge du badar i rent vatten. Var dock försiktig med att sola eftersom hudens pigment förändras under graviditeten. Pigmentfläckar kan bli värre om du solar.

Mat

Självklart är det lika viktigt att du får en näringsrik och varierad kost när du reser som när du är hemma. Följ kostrekommendationerna för gravida och var extra noga med hygien och mat när du reser söderut.

  • Tvätta händerna med tvål och vatten ofta. Speciellt viktigt är det efter toalettbesök, innan måltider och vid matlagning.
  • Köp förpackat vatten eller koka vattnet innan du dricker det om du är osäker på kranvattnets kvalitet.
  • Undvik kalla rätter som sallader av frukt eller grönsaker.
  • Undvik rätter eller bufféer som står i rumstemperatur.
  • Undvik råa eller löskokta ägg.
  • Undvik mat som inte hettats upp ordentligt. Tänk på att rätter med kyckling, kött, fisk och skaldjur ska vara ordentligt genomstekta.
  • Undvik majonnäs, ostar, mousser och desserter gjorda av opastöriserad mjölk, grädde eller råa ägg. Om du är osäker på om de är pastöriserade eller ej är det säkrast att undvika dem.
  • Undvik mjukglass.
  • Undvik glass och isglass som säljs på gator och stränder. Köp bara förpackad glass av större och välkända företag.

När maten upphettas dör bakterierna. Om maten serveras rykande het och doftar och smakar gott brukar den vara bra. Färsk frukt eller färska grönsaker ska du tvätta och skala själv. Bröd och pastöriserad yoghurt orsakar sällan några problem. Drick mycket när du vistas i varma länder.

Bra att veta

Kontrollera att reseskyddet i din hemförsäkring gäller vid graviditet. När du reser inom EU behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort. Det heter "European Health Insurance Card" och kan beställas från Försäkringskassan. Kortet är individuellt så alla i familjen behöver ett eget. Berätta för din barnmorska när du ska resa bort så att hon kan boka in dina möten därefter. Det kan också vara bra att få med en kopia på din journal från mödravården. Tala med din barnmorska om det.

Viktigt

En genomgång av ett flertal försäkringsbolags regler visar att hemförsäkringarnas reseskydd normalt upphör efter 28:e graviditetsveckan. Om man föder ett barn efter denna tidpunkt innebär detta alltså att man får varken ersättning för barnets sjukvårdskostnader eller ekonomisk hjälp med hemtransport.

 

   

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons