Sex under graviditeten

Sex under graviditetenKanske är ditt sexliv som gravid bättre än någonsin tidigare eller kanske är det som bortblåst. Oavsett vilket så är en sak helt säker – graviditeten förändrar sexlivet för nästan alla par.

Annons

Annons

Kanske är ditt sexliv som gravid bättre än någonsin tidigare eller kanske är det som bortblåst. Oavsett vilket så är en sak helt säker – graviditeten förändrar sexlivet för nästan alla par.

Par i sängen

En del par njuter mer av sex under graviditeten. Andra har inte sex alls. Under havandeskapet är allt normalt. Det viktigaste är att du och din partner är öppna med era känslor och försöker förstå varandra och komma överens.

Många fördelar med sex under graviditeten

Ett aktivt sexuellt samliv har många fördelar. Det stärker förhållandet mellan dig och din partner, det får dig att slappna av och det ger dig härlig motion. Det kanske också får dig att komma ihåg att du är en sensuell kvinna när du känner dig som en trött elefant. Det är viktigt för ditt välbefinnande att du blir fysiskt älskad under graviditeten. Det behöver nödvändigtvis inte innebära fullbordade samlag. Smekningar, massage eller sexuell stimulering är också viktiga kärleksuttryck.

Ofarligt vid en normal graviditet

Det är vanligtvis säkert att ha sex under hela graviditeten. Det finns inga medicinska risker med samlag under en normal graviditet. Sex kan inte skada ditt foster som ligger tryggt inbäddat i fosterhinnor och fostervatten. Livmoderhalsen är försluten med en skyddande slempropp, som korken i en flaska. Ditt foster riskerar vare sig infektioner eller andra skador vid normala samlag. Om du eller din partner känner er oroliga bör ni prata med er barnmorska eller läkare om den oro ni känner.

Minskad lust

Det är vanligt att kvinnans lust minskar under de tre första och de tre sista månaderna av graviditeten. Under de första tre månaderna känner de flesta av trötthet, illamående och ömhet i brösten. Sex är kanske det sista du tänker på. Intresset för sex brukar återkomma, dock inte alltid, under den andra trimestern. Det är graviditetens fjärde, femte och sjätte månad. Då mår de flesta som bäst, både fysiskt och psykiskt. Under graviditetens tre sista månader har många fysiska besvär, som exempelvis värk i ryggen. Också oro inför förlossningen, föräldraskapet och liknande är vanligt. Det är naturligt att sexlusten minskar under sådana förhållanden. Många par har också ”jobbat hårt” för att få barn. För dem kanske sex blir njutbart först efter en månad eller ett år. Om du har haft missfall tidigare kanske rädslan för att få ännu ett missfall gör att du tappar lusten för sex. Vissa kvinnor kan komma att betrakta sex som ett hot mot bebisen.

Ökad lust

Kvinnor som har lindrigare besvär under graviditetens första tre månader har ofta ungefär lika stor aptit på sex som tidigare. En del har till och med större lust beroende på hormonella förändringar som gör underlivet och brösten extra känsliga vid beröring. Det är inte ovanligt att dessa kvinnor upplever orgasm eller multipel orgasm för första gången. Många kvinnor känner sig som sexigast under graviditeten och njuter mer av sexlivet än tidigare. De flesta kvinnor får inte regelbunden orgasm lika ofta som tidigare, det gäller särskilt under den sista trimestern.

Mannens lust

För många män finns det inget sexigare än en kvinna som bär hans barn. Andra kan vara oroliga för att skada barnet eller för att samlaget ska leda till för tidig förlossning eller missfall. En del män kan känna minskad lust av andra orsaker, som till exempel oro inför föräldraskapet. Vissa tycker också att det är avtändande när kvinnans slidsekret ökar och förändras. Den starkare lukten och smaken kan vara motbjudande för dem.

Ibland bör sex undvikas

Vid en riskgraviditet kan det hända att läkaren avråder kvinnan från att få orgasm eller från att ha samlag. Det kan gälla under en viss period av graviditeten eller under alla nio månaderna. Avhållsamhet kan bli aktuellt:

  •  när som helst om en oförklarlig blödning uppstår
  •  under de första tre månaderna om kvinnan har haft flera missfall eller hotande missfall tidigare
  •  under de sista tre månaderna om kvinnan har drabbats av förtidsbörd eller hotande förtidsbörd tidigare eller om det finns tecken på att förlossningen kan komma att starta i förtid
  •  om fostervattnet går
  •  om moderkakan ligger framför barnet (så kallad placenta previa)
  •  under de tre sista månaderna om kvinnan väntar tvillingar eller fler.

Sammandragningar

Orgasmen kan orsaka sammandragningar i livmodern under den senare delen av graviditeten. Dessa kan pågå så länge som en halvtimme efter samlaget. De är ofarliga förvärkar. Orgasmen sätter inte igång förlossningen, såvida inte kroppen är redo för att föda ändå.

Experimentera

Allt eftersom magen växer blir det allt svårare att hitta samlagsställningar som passar. Brösten kan också ömma, särskilt när de utsätts för tyngd. Samtidigt kanske ni hittar nya spännande ställningar som ni inte hade provat annars. Även om din mage studsar upp och ner så tar barnet ingen skada.

Tänk på

Det är bättre med mindre sex eller inget alls än tvunget sex. Det kan till och med förstärka olusten. Vad ni än känner för sex under graviditeten så ökar behovet av ömhet och tillgivenhet för de flesta par. Prata om era känslor!

 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons