Vad alla gravida bör veta

För att minimera risken för missfall och plötslig spädbarnsdöd är det viktigt att du känner till faror för dig som är gravid. Att du lever sunt och rätt som gravid är också viktigt för att ditt foster ska utvecklas normalt och för att ditt barn ska bli friskt.
Som gravid ska du tänka på att äta rätt och säkert. Länkar om det finns längre ner på sidan.
Ta eventuellt järntillskott från 20:e veckan, 50-70 mg ferrojärn dagligen. Prata med din mödravårdscentral, alla behöver inte få järntillskott. Att äta järntillskott i onödan är inte bra.
Ta folsyratillskott. Undersökningar visar att det minskar risken för att föda ett barn med läpp- eller gomspalt och ryggmärgsbråck. Socialstyrelsen rekommenderar att kvinnor tar 0.4 mg tillskott per dag från två månader före befruktningen till och med 12:e graviditetsveckan.
—————-
Annons. Klicka på någon av produkterna för att läsa mer.

Annons

Annons

—————-
Undvik all medicin förutom den eller de som du har blivit rekommenderad av en läkare som vet att du är gravid. Många mediciner kan vara skadliga för fostret.
Drick inte alkohol. Man vet med all säkerhet att stora mängder alkohol är skadligt för fostret men man vet inte hur det är med mindre mängder. Vissa hävdar att det är ofarligt medan andra hävdar att det är skadligt för fostret. Eftersom ingen riktigt vet är det definitivt bäst att helt låta bli!
Minska intaget av kaffe, te, coladrycker, vissa energidrycker eller annat som innehåller koffein. Drick inte mer än tre koppar kaffe om dagen. För stort intag av koffein har förknippats med missfall, låg födelsevikt, för tidig födsel och enstaka missbildningar.
Använd inte tobak. Rökning och snusning under graviditeten kan öka risken för missfall och plötslig spädbarnsdöd. Använd inte heller nikotintuggumi.
Vila en till två gånger om dagen och undvik stress.
Utför inte fysiskt tunga arbeten eller lyft.
Utsätt dig inte för farliga kemikalier. Många kemikalier kan orsaka skador och missbildningar på foster.
Försök att undvika infektioner och barnsjukdomar, speciellt röda hund om du inte tidigare har varit smittad eller är vaccinerad mot det. Om du smittas av röda hund i början av graviditeten är det stor risk att det leder till missfall eller missbildningar i bland annat fostrets hjärna. Därför är det en god idé att vaccinera dig mot röda hund om du planerar att bli gravid.
Utsätt dig inte för risken att drabbas av könssjukdomar.
Använd handskar när du arbetar i trädgården så att du inte smittas av parasiten toxoplasma. Den kan ge fostret hjärnskador.
Tvätta händerna efter kontakt med rått kött och råa grönsaker, speciellt rotfrukter. Dessa livsmedel kan innehålla parasiten toxoplasma.
Om du har katt ska du låta en annan person tömma kattlådan varje dag. Om den töms varje dag hinner parasiten toxoplasma, som finns i kattens avföring, inte mogna och bli smittfarlig.
Undvik att banta. Under graviditeten håller kroppen på att bygga upp fettreserver som ska användas när du senare ammar barnet. Om du bantar kan också miljögifter frigöras i fettvävnaderna i din kropp och överföras till fostret. Om du är kraftigt överviktig bör du diskutera din kosthållning med en läkare.
Utsätt dig inte för radioaktiv strålning. Tala om för läkare och tandläkare att du är gravid om du måste röntgas.
Kvinnor som arbetar inom yrken som kan vara skadliga för fostret har rätt till omplacering. Om din arbetsgivare inte har möjlighet att omplacera dig har du rätt att vara hemma med havandeskapspenning.
 

Artikeln är granskad och godkänd av:

Christina Wahlström, leg. barnmorska

Källor: Smittskyddsinstitutet, Boken om barnet utgiven av Ica bokförlag, Försäkringskassan, Socialstyrelsen

Annons

Annons