Tv-tittande inte bra för de minsta

tv-tittande bebisTV-tittande kan vara skadligt för de minsta barnen. Enligt en ny studie kan det leda till koncentrationsproblem och försenad språkutveckling.

Annons

Annons

TV-tittande kan vara skadligt för de minsta barnen. Enligt en ny studie kan det leda till koncentrationsproblem och försenad språkutveckling.

bebis_med_fjarr_big.jpg

Forskaren Dimitri Christakis vid Seattle och Washingtons universitet, har gått igenom 78 studier om barns tv-tittande de senaste 25 åren. Enligt hans studie, som publicerats i den vetenskapstidskriften Acta Paediatrica, kan tv-tittandet leda till koncentrationsproblem senare i livet och försenad språkutveckling. Blinkande ljus och snabbt växlande scenbyte överstimulerar deras hjärnor, menar han.

Skärpta riktlinjer i Frankrike

I Frankrike skärptes nyligen riktlinjerna för barn-tv och i USA har den amerikanska barnläkarakademien gått ut och varnat för tv-tittande under de två första levnadsåren.

Bör skärpas i Sverige också

Hugo Lagercrantz, barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, tycker att rekommendationerna i Sverige bör skärpas.

– Intrycken som kommer från tv:n är onaturliga och kan vara skadliga för små barns hjärnor, säger han till Svenska Dagbladet.

Kontakten med föräldrarna minskar

Hjärnforskaren Martin Ingvar vid Karolinska Institutet menar att risken med inlärningsproblem finns när tv:n minskar kontakten med föräldrarna. Enligt honom minskar föräldrarnas kontakt med barnen när tv:n står på. Och eftersom föräldrarna då pratar mindre med sina barn försenas deras språkutveckling. – Hur många ord ett barn talat med vuxna är avgörande för hur bra det går i skolan, säger han till Svenska Dagbladet.

– Även pedagogiska program som är till för att lära barnen språk har visat sig ha mindre effekt än när någon vuxen person i närheten berättar samma sak, säger Hugo Lagercrantz.

Svenska forskare inte eniga

I Sverige har barn och tv-tittande diskuterats under många år men läkarna har inte kunnat enas om gemensamma riktlinjer, delvis för att åsikterna går isär. Margareta Rönnberg, som är docent i filmvetenskap och forskar i barnkultur, hävdar att tv-tittande är nyttigt för barn. Hon säger att mediet är både kul och lärorikt för de små, och att 1-1,5 timmes tv-tittande per dag är helt okej, även för mycket små barn.

– Man glömmer hur smarta barnen är, och att de är så intresserade, initiativtagande och fantasifulla, säger hon till Aftonbladet.

 Sven Bremberg, barnläkare och ansvarig för barn och ungdomsfrågor på Folkhälsoinstitutet, anser att den forskning som finns om barns tv-tittande fortfarande är för knapphändig.

– Men barn under två år inte bör se på tv ensamma, utan med en vuxen som sitter tillsammans med barnet och kan avbryta tv-tittandet om barnet verkar oroligt.

Det är något som både Margareta Rönnberg och Hugo Lagercrantz håller med om.

Annons

Annons