Ny forskning om rökning under graviditeten

Sluta rökaGravida som fimpar innan graviditetsvecka 15 löper inte större risk än icke-rökande att föda små eller för tidigt födda barn, enligt en ny forskningsrapport.

Annons

Annons

Gravida som fimpar innan graviditetsvecka 15 löper inte större risk än icke-rökande att föda små eller för tidigt födda barn, enligt en ny forskningsrapport.

Sluta röka

Att rökning under graviditeten kan leda till att barnet föds med låg födelsevikt eller föds för tidigt är känt. Nu menar forskare att de kvinnor som slutar innan graviditetsvecka 15 inte löper någon ökad risk jämfört med icke-rökande.

Forskarna har jämfört tre grupper av kvinnor – de som rökt respektive inte rökt under graviditeten och de som lyckats sluta röka innan graviditetsvecka 15. Flest för tidigt födda barn och barn med låg födelsevikt fanns föga överraskande i den rökande gruppen. Däremot fanns inga statistiskt säkerställda skillnader mellan de andra två grupperna. I studien, som publicerats på tidskriften British Medical Journals hemsida, ingick 2 500 kvinnor i Australien och Nya Zeeland.

Forskarna hoppas nu att forskningsresultatet ska bli en sporre att sluta röka för kvinnor som tror att det inte är lönt att sluta när de ändå har rökt i början av graviditeten.

Rökning under graviditeten förknippas också med andra risker, exempelvis ökad risk för allergier bland barnen. Huruvida andra risker påverkas av att röka fram till vecka 15 framgår inte av studien.

Annons

Annons