Svininfluensan – gravida löper fyra gånger högre risk

GravidEn ny studie visar att gravida kvinnor löper fyra gånger högre risk än andra kvinnor att insjukna allvarligt i svininfluensan.

Annons

Annons

En ny studie visar att gravida kvinnor löper fyra gånger högre risk än andra kvinnor att insjukna allvarligt i svininfluensan.

Gravidmage

Det finns inget i dagsläget som tyder på att gravida kvinnor skulle smittas lättare än andra. Däremot är risken för allvarliga komplikationer fyra gånger högre, jämfört med andra kvinnor, om man har smittas. Det fastslås i en studie som presenterades idag. Det är ett resultat som också bekräftas av Jan Albert professor i smittskydd vid Smittskyddsintitutet.

– Det är större risk för gravida att insjukna allvarligt. Får man mycket allvarlig influensa som gravid kan fostret i värsta fall dö. Riskerna för det ska inte överdrivas men får man influensa som gravid ska man ta kontakt med sin mödravårdscentral, säger Jan Albert, till BarnTotal.se.

Studien genomfördes av amerikanska forskare, vid US Centers for Disease Control and Prevention, under början av april till mitten av juni. Under den perioden avled sex havande kvinnor till följd av svininfluensan eller H1N1 som sjukdomen egentligen heter.

Forskarna menar att gravida kvinnor som misstänks vara smittade bör få Tamiflu redan innan sjukdomen bekräftats.

– Läkarna bör agera snabbt och sätta in behandling helst inom 48 timmar, säger Denise Jamieson som leder studien, skriver Aftonbladet.

Forskarna menar också att gravida kvinnor borde tillhöra den grupp som först får vaccineras. Vaccinet mot H1N1-viruset är dock fortfarande inte godkänt för gravida. Utvärdering av vaccinet pågår inom det europeiska läkemedelssamarbetet (EMEA).

Annons

Annons