Så behandlar du skrubbsår

Ett skrubbsår uppstår när man ramlar eller gnider mot något och det yttre hudlagret skavs av. Det är viktigt att rengöra skrubbsår ordentligt, annars kan smuts och skräp i såret orsaka infektion.
Barn med plåster på knä

Annons

Annons

Rengöring

Innan du behandlar ditt barns sår är det viktigt att du själv tvättar dina händer noggrant. Tvätta sen barnets sår med en mild tvål under rinnande vatten. Det är viktigt att du får bort all smuts som till exempel jord och grus. Borsta gärna såret försiktigt under rinnande vatten med en ren och mjuk tandborste. Om såret är färskt gör det inte ont eftersom såret är bedövat några minuter. Du kan också prova att lösa upp smuts genom att låta såret ligga i vattenbad några minuter eller lägga en blöt kompress över såret en stund och sen skölja det under rinnande vatten. Använd en pincett för att plocka bort grus om det är nödvändigt. Om det gör ont kan du stryka på lite bedövande salva, till exempel Xylocainsalva. Tänk på att bedövande salva inte ska ges till barn som är under ett och ett halvt år.

Efterbehandling

Skydda gärna såret med ett plåster. Skrubbsår på armbågar och knän behöver elastiska plåster eller förband. Låt såret lufttorka innan plåstret sätts på så att det inte fastnar i såret eller använd särskilt plåster för fuktig läkning. Om plåstret har fastnat i såret kan du blöta plåstret innan du avlägsnar det. När såret fått en skorpa behövs inte längre plåster som skydd. Låt det läka färdigt av sig själv.

Asfalt i såret

Har barnet fått skrubbsår i ansiktet från asfalt bör du låta en läkare eller sköterska göra rent det. Det kan vara mycket svårt att få rent och asfalt som blir kvar i såret kan lämna fula ärr. Paraffinolja eller annan olja kan underlätta att få bort asfaltrester.

Infektion

Om såret gör ont och blir rött och svullet har såret blivit infekterat. Rengör såret extra noggrant ett par gånger om dagen.

Kontakta vården

Kontakta vården om du har svårigheter att göra rent såret, om barnet fått skrubbsår från asfalt i ansiktet, om en infektion blir kraftigare trots upprepad rengöring, om såret varar eller om barnet får feber i samband med ett infekterat sår.
 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

 

Annons

Annons