Missfall

Missfall är något som oroar många gravida. Egentligen vill man kanske inte läsa om missfall eftersom det kan kännas mer oroande, skrämmande och nedstämmande. Men å andra sidan kan det också kännas tryggt att ha kunskap.
Att drabbas av missfall är alltid en enorm tragedi även om sorgen ofta underskattas av andra som inte själva har drabbats. Som förälder känner man ofta skuld och frågar sig om man kunde ha gjort något för att undvika det. Det är inte bara själva förlusten som är ett trauma. Att behöva föda fram ett dött foster eller genomgå en skrapning är också fruktansvärt påfrestande.

Annons

Annons

När är det fråga om missfall?

Om man förlorar ett foster innan den 28:e graviditetsveckan heter det missfall. I Sverige får cirka 12.000 kvinnor missfall varje år vilket innebär att mellan 10 – 20 procent av alla graviditeter slutar i missfall. Antalet är egentligen ännu större eftersom många missfall sker så tidigt att kvinnan inte ens har märkt att hon har varit gravid. Det kan helt enkelt ha missuppfattats som en försenad menstruation. 75 procent av missfallen sker före den tionde graviditetsveckan.

Riskgrupper

Risken för missfall ökar med stigande ålder. Vissa sjukdomar eller tillstånd ökar också risken för missfall, till exempel kromosomavvikelser hos föräldrarna eller vissa immunsjukdomar. Kvinnor med diabetes löper också en högre risk för missfall. De måste vara väldigt noggranna med insulinnivån i kroppen.

Orsaker till missfall

Ett missfall kan bero på en mängd olika faktorer. Många faktorer vet vi lite om och det finns säkert ett flertal som vi inte ens känner till. Det här är några möjliga orsaker till missfall:

  • Undersökningar på foster efter missfall visar att de flesta inte har varit friska och att de inte skulle ha överlevt. Det kan helt enkelt vara naturens sätt att sortera bort livsodugliga embryon eller foster.
  • Ägget har inte utvecklats.
  • Kroniska sjukdomar.
  • Kronisk stress.
  • Att nödvändiga hormonnivåer inte produceras av kvinnans kropp.
  • Att kvinnans kropp stöter bort embryot eller fostret genom att bilda antikroppar mot det.
  • Infektion i slidan eller livmodern.
  • Infektioner orsakade av röda hund eller listeria.
  • Bristande funktion hos moderkakan (placentainsufficiens).
  • Att livmoderhalsen öppnar sig för tidigt.

Tre missfall

Orsaken till missfallen granskas normalt inte förrän en kvinna har haft tre missfall. Om man på förhand har en misstanke om orsaken kan en utredning göras tidigare.

Symptom

De vanligaste symptomen är blödningar eller smärtor i underlivet eller i magen. Blödningen kan vara allt från några droppar till en rejält stor blödning. Smärtorna kan påminna om menstruationssmärtor eller som krampaktiga smärtor. Ju längre gången graviditeten är desto mer påminner smärtorna om värkar. Om du har symptom som dessa bör du omedelbart kontakta sjukvården. I många fall behöver det inte röra sig om missfall men det är viktigt att du blir undersökt.
Under de första månaderna får en del kvinnor en liten blödning ungefär när mensen skulle ha kommit. Det är ofarligt och är inget tecken på missfall. Skulle det komma klumpar med blödningen är det bra om du försöker ta med så mycket av dem som möjligt till sjukhuset. Läkarna kan då avgöra om det är produkter från graviditeten, det vill säga moderkaka, foster eller fosterhinnor.

Förhindra missfallet

Om du har missfallssymptom innan graviditetsvecka 12 kan man sällan göra något åt det. Hotande missfall under den senare delen av graviditeten kan ibland förhindras med rätt behandling.

Efter ett missfall

Om graviditeten inte går att rädda måste oftast läkaren ta ut allt som kroppen producerat i livmodern. I annat fall kan livmodern bli infekterad och det kan leda till komplikationer för kvinnan. Därför är det ofta nödvändigt med en skrapning under narkos. I sen senare delen av graviditeten kan man bli tvungen att föda fram det döda fostret.
 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Christina Wahlström, leg. barnmorska

Annons

Annons