Att tänka på när du köper barnstol

Ikea barnstol

Så snart barnet kan sitta själv är det kul om det får sitta med vid matbordet, i en hög barnstol. Men hur väljer man stol?

Annons

Annons

Det är roligt för barnet att få sitta med övriga familjen vid matbordet. Det går bra så snart barnet kan sitta själv, vilket de flesta kan vid cirka sex till sju månaders ålder. Det finns två huvudtyper av stolar – de i trä och de i metall med antingen en tyg- eller plastsits. Vilken typ man föredrar är personligt med den bör uppfylla våra rekommendationer som du kan läsa om nedan.

Säkerhet för barnstolar

Stolen ska stå stadigt på golvet och får inte vara lätt att välta. Det mindre barnet behöver en magbygel för att inte trilla av och ett grenskydd för att inte glida ur stolen. Det ska gå att fästa en kort säkerhetsrem, ett så kallat ankare, mellan stolen och bordet så att inte barnet kan ta spjärn mot bordskivan och välta stolen. Det ska också gå att fästa en sele i den. Hörn, kanter och beslag ska vara rundande eller utformade så att barnet inte kan skada sig. En del stolar kan fällas och förvandlas till en racerbilar eller lekbord. Då är det viktigt att stolen kan låsas säkert på båda sidorna när den står upp. Stolar som fästs i bordskivan, så kallade hängstolar, lämpar sig bäst för resor eller för tillfälligt användande.

Välj en barnstol som är bekväm för barnet

Det är bra om stolen har fotstöd. Det är ansträngande för barnet att sitta länge utan stöd för fötterna. Det är lättare för de minsta barnen att hålla balansen och koncentrera sig på att äta då. Sitthöjden bör vara 52–57 cm och ryggstödet bör vara minst 16 cm högt. Sitsen bör vara 24–30 cm bred och 20–25 cm djup. Sitsens framkant bör vara rundad eller ha urtag för benen så att inte kanten trycker på barnets lår.

Att växa med barnstolen

De flesta stolar kan barnet ha tills det är två till tre år gammalt. För att barnet ska kunna ha stolen längre måste magbygeln och grenskyddet vara avtagbara och fotstödet och sitsen vara höj- och sänkbara.

Tänk på att barnstolen är lättskött

När ett litet barn äter blir det, som vi alla vet, mycket kladdigt. Ju fler skarvar, beslag, svarvade pinnar och knoppar som stolen har desto svårare blir den att rengöra. En slät yta är lättare att rengöra. Ytan måste också tåla tuffa tag och rengöringsmedel. Tygsitsar ska kunna tas loss och tvättas i maskin.

Konsumentverkets riktlinjer för barnstolar

Alla stolar ska uppfylla Konsumentverkets riktlinjer för mått och säkerhet. Stolen ska vara märkt med följande:

  • Namn, varumärke eller annan beteckning för identifikation av antingen tillverkare, distributör eller återförsäljare.
  • En referens till den standard vars krav stolen uppfyller.
  • Texten: VARNING! LÄMNA INTE BARNET UTAN UPPSIKT.

Källa: Konsumentverket

Annons

Annons