Köpa barnvagn från utlandet

Baby Plus

Att köpa barnvagn till sitt barn brukar vara en av de större investeringarna man gör som förälder. Att köpa en syskonvagn brukar dessutom vara ännu lite mer kostsamt. Då vi började leta syskonvagn i och med vår tillökning som väntades i augusti 2013 så var vi tidigt inne på Bugaboo Donkey som vi numera har ett test av här, bl.a. pga. att vi tidigare till vår dotter Elsa hade en Bugaboo Cameleon och vi gillade funktionerna och utseendet på vagnarna från Bugaboo.

Annons

Annons

Bugaboo är ett märke som brukar kosta lite mer och vi började då tidigt att undersöka hur man ev. kunde få tag på en sådan barnvagn billigare än hos den lokala barnvagnsbutiken. Efter en hel del inläsning och letande på nätet så kom vi fram till att det skulle bli billigast att själv köpa och importera barnvagnen från ett annat EU-land, t.ex. Holland (där Bugaboo kommer ifrån) eller från England. Anledningen att importera från ett annat EU-land är att man slipper tull och andra avgifter, skulle man välja att importera barnvagn från t.ex. USA så finns det en stor risk att man åker på tull (10%) samt moms (25%) vilket gör att barnvagnsköpet inte blir så billigt längre.

Genom att köpa sin barnvagn utomlands kan man spara en hel del pengar. Det är dock inte alla märken som lönar sig att köpa utomlands, särskilt de svenska märkena som Emmaljunga, Kronan, Crescent och Brio lämpar sig bäst att köpa i Sverige, både för att modellerna kan vara svåra att få tag på utomlands och i regel så är de inte särskilt mycket billigare. De märken som är bäst att importera själv, dvs. köpa utomlands är de stora internationella märkena så som just Bugaboo, Teutonia, Joolz, Mutzy, Mountain Buggy Phil & Teds, Quinny och Baby Jogger.

I denna artikel kommer vi att fokusera på hur det är att själv importera syskonvagnen Bugaboo Donkey. Bugaboo Donkey finns i lite olika varianter beroende på hur den ska användas, i vårt fall var vi på jakt efter en Bugaboo Donkey Duo (i svart med silverchassi) vilket innebär en liggdel till det minsta barnet och två sittdelar (varav det minsta barnet kan använda den ena sittdelen så snart det blir lite äldre). Som referens kan jag nämna att vi kollade på vad motsvarande vagn skulle kosta i Sverige, den svenska nätbutiken Babyshop sålde vid tillfället Bugaboo Donkey Duo för 15 300 kr. Numera säljer Babyshop Bugaboo Donkey3 Mono (svart/svart) för 13 880 kr (inkl. frakt då Babyshop bjuder på frakten på ordrar över 499 kr) och till det kommer ett Bugaboo Donkey3 Classic Duo Syskonvagn Set som kostar omkring 3 650 kr.

Nackdelen med att köpa sin barnvagn utomlands är att det så klart kan bli lite krångligare att hantera ev. returer eller reklamationer, inom EU och med större e-butiker brukar det dock inte vara några större problem, dock får man räkna med att ett ev. ärende med en butik utomlands kan bli lite omständligare och kanske tar lite längre tid än vad det hade gjort med motsvarande affär i Sverige. Om man köper en vagn från Bugaboo så har man dock alltid internationell garanti direkt från Bugaboo så även om butiken man köpte vagnen hos inte skulle vara behjälplig eller försvinna genom en konkurs eller liknande så kan man alltid få hjälp direkt från Bugaboo. Eftersom vi skulle köpa en vagn från just Bugaboo så kändes det ändå ganska säkert att köpa barnvagnen utomlands.

Som jag nämnde tidigare så började vi först att kolla olika nätbutiker i England och Holland som sålde Bugaboo, vi kollade bl.a. först på http://www.pramworld.co.uk/ och fick där priset £989.10 (vilket med dagens kurs, 130712 motsvarar 9980 kr) plus frakt på ca 500 kr. Vi kollade också med holländska barnbutiken http://www.babyplus.nl/eng (då vi köpte vår vagn fick vi använda Google Translate då vi inte var så vassa på holländska, numera finns dock en engelsk version av deras webbplats). Där var man dock tvungen att skicka ett mail (till info@babyplus.nl) för att få aktuellt pris, vi gjorde det (engelska fungerar bra) och priset vi fick där var €1239 (motsvarande 10 534 kr) med rabatt och inkl. frakt (nytt pris för senaste års modell, dvs. Bugaboo Donkey 2 Duo är från €1329 hos Baby Plus). Vi kollade även fler butiker både i England och i Holland men dessa båda var de som vi hade läst mest om och som i regel kunde ge de bästa priserna.

Efter en hel del efterforskning så upptäckte vi dock en skillnad mellan vagnarna som såldes från England jämfört med de som såldes från Holland. Skillnaden var att vagnar som säljs i England oftast är behandlade med ett särskilt flamskyddsmedel p.g.a. lagar gällande för denna typ av produkter i England, dock är det något osäkert exakt hur farliga dessa flamskyddsmedel är och om det rör sig om de giftigare varianterna av bromerade flamskyddsmedel eller inte. Oavsett så kändes det något olustigt att ha en massa extra (onödiga?) kemikalier på textilerna där våra små barn ska sitta och ligga, därav beslutade vi oss att gå vidare och köpa vagnen från Holland och Baby Plus istället (priserna visade ju sig också vara nästintill de samma).

Vi gjorde helt enkelt så att vi svarade på det mail vi tidigare fått från Baby Plus med vårt pris och sa att vi skulle vilja lägga en beställning på en Bugaboo Donkey Duo, vi fick redan samma dag en orderbekräftelse via mail som de ville att vi skulle kontrollera och därefter bekräfta vilket vi gjorde, också det via mail. Vi fick samtidigt beskedet att de f.n. inte hade vagnen på lager och att det kunde ta ca 3-5 veckor innan vagnen kunde skickas, vilket var ok för oss eftersom vi var ute i god tid. Betalning skulle ske via kort (Visa eller MasterCard) så snart vagnen var klar för leverans.

Efter drygt två veckor (dvs. något tidigare än annonserat) fick vi besked att vagnen var klar för leverans, tillsammans med detta mail följde betalningsinstruktioner och en länk till en säker sida där vi genomförde betalningen. Ett allmänt tips då ni betalar lite större summor med kort är att göra det med ett kreditkort om ni har, då man i regel har ett något bättre skydd mot ev. bedrägerier, konkurser och liknande (en del av denna risk ligger då nämligen hos kortutgivaren). Redan dagen efter fick vi besked om att barnvagnen hade skickats och vi fick också ett mail med länk där vi kunde spåra försändelsen (detta var dock på holländska men det gick att lösa med lite hjälp av Google Translate).

Två dagar senare ringde de från Posten och meddelade att de hade ett stort paket för utkörning och undrade om vi var hemma för leverans, jag nämnde då att jag var på mitt jobb och frågade om det gick bra att leverera dit istället vilket inte var några problem. Väl hemma monterades vagnen ihop och det var inga problem, alla delar och bruksanvisningar (även på svenska) var med och vi fick dessutom ett sött litet gosedjur till vår kommande tillökning vilket var extra uppskattat.

Som summering kan man konstatera att prisskillnaden mellan att köpa en Bugaboo Donkey Duo i Sverige och utomlands är stor, i vårt fall handlade det om totalt 4 350 kr som vi sparade genom att köpa barnvagnen från Baby Plus i Holland. Servicen och kontakten med Baby Plus fungerade jättebra och produkten levererades tidigare än utlovat – full pott! Genom våra erfarenheter kan vi inte annat än rekommendera blivande och nyblivna föräldrar att kontakta Baby Plus om ni är intresserad av att köpa en barnvagn (av något av de internationella märkena) smidigt till ett bättre pris än hemma. Vill ni vara säkra på att få samma rabatt och samma bra pris som vi fick så nämn gärna hejbaby.com i mailet ni skickar med prisförfrågan till Baby Plus.

Har ni frågor eller vill dela med er av era egna erfarenheter kring att själv importera en barnvagn så lämna gärna en kommentar.

Uppdatering 2018-09-10

Åter igen dags för en liten uppdatering. Vi har bytt vissa referenser i texten till den nya uppdaterade Bugaboo Donkey 2. De nya priserna för Bugaboo Donkey 2 Duo är numera €1329 inkl. rabatt och frakt till Sverige. För samma vagn fast med det svarta chassit ligger priset numera på €1359, också det med rabatt och frakt till Sverige. För att enklare jämföra priserna med vagnen som t.ex. erbjuds av Babyshop så är priset för en Bugaboo Donkey 2 Mono (svart/svart) €1069.

För bästa och mest dagsaktuella pris prova alltid att skicka ett mail direkt till BabyPlus, ett tips är också att nämna hejbaby.com och denna artikel i samband med din förfrågan.

Uppdatering 2017-01-16

Det var länge sedan vi gjorde en uppdatering på denna sida men nu är det alltså dags igen. Fick i veckan ett mail från BabyPlus där det är nya priser för Bugaboo Donkey Duo. För Donkey Duo med silverchassi ligger priset numera på €1299 inkl. rabatt och frakt till Sverige. För samma vagn fast med det svarta chassit ligger priset numera på €1379, också det med rabatt och frakt till Sverige.

Då priserna rör sig en hel del (både uppåt och nedåt) så är det dock alltid bäst att skicka ett mail direkt till BabyPlus för att få det dagsaktuella priset, ett tips är också att nämna hejbaby.com och denna artikel i samband med din förfrågan.

Uppdatering 2015-04-01

Åter igen en ny uppdatering gällande priser hos BabyPlus. Det nya priset för en Bugaboo Donkey Duo ligger nu på €1389 inkl. rabatt och frakt till Sverige. Då priserna rör sig en hel del (både uppåt och nedåt) så är det dock alltid bäst att skicka ett mail direkt till BabyPlus för att få det dagsaktuella priset.

Uppdatering 2015-03-03

Åter igen en ny uppdatering gällande priser hos BabyPlus. Det nya priset för en Bugaboo Donkey Duo ligger nu på €1319 inkl. rabatt och frakt till Sverige.

Uppdatering 2015-01-20

Fick häromdagen ett mail från BabyPlus där de meddelande nytt pris på Bugaboo Donkey Duo. Det nya priset ligger på €1269 inkl. frakt till Sverige (sänkt från €1319, dock ingår numera inga extra tillbehör vad jag känner till.

Uppdatering 2014-10-23

En läsare uppdaterade mig idag om att priserna på Bugaboo Donkey Duo från Babyplus åter igen har justerats. Denna gången med en prissänkning från €1399 till €1319. Dock medföljer inte längre någon extra sittdyna (det ingår dock vanliga sittdynor till sittdelarna till vagnen). Priserna gäller den senaste versionen av Bugaboo Donkey från 2014 som har ett större och förbättrat solskydd. Samtidigt som man beställer en Bugaboo från Babyplus erbjuds man också att köpa ett babyskydd från Maxi-Cosi till reducerat pris, antingen modellen Cabriofix för €139 eller Pebble för €189.

Uppdatering 2014-05-08

Idag fick vi ny information från Baby Plus ang. deras priser. Dessvärre har priset på Bugaboo Donkey gått upp till €1399, dock inkl. fri frakt till Sverige och inkl. extra tillbehör i form av en Bugaboo sittdyna (värde ca 500 kr) och en Bugaboo mugghållare (värde ca 250 kr). Dessa tillbehör är normalt inte något som följer med då man köper en Donkey i Sverige. Det har också visat sig att flera kunder har fått ytterligare extra tillbehör som t.ex. en Bugaboo bricka (snack tray) då de har nämnt hejbaby.com i sin prisförfrågan, detta är dock inget som vi kan garantera (kanske beror kanske på deras aktuella lagersituation). Tilläggas bör också att dessa nya priser gäller den nya versionen av Bugaboo Donkey som innehåller de större versionerna av solskydden. Skulle man göra en större beställning med flera tillbehör och andra produkter så är det säkerligen fortfarande möjligt att man kan få ytterligare lite i rabatt.

Uppdatering 2014-04-14

Häromveckan så fick vi lite ny information från Baby Plus angående barnvagnarna från Bugaboo. Under april månad 2014 så släpper nämligen Bugaboo sina nyheter officiellt (dock kan man redan nu beställa de nya versionerna från Baby Plus). Det som är nytt är framförallt nya färger och nya färgkombinationer av Bugaboos olika barnvagnar och dess tillbehör, bl.a. så kan man numera kombinera det svarta chassit till Donkey´n med andra färger på sitt- och liggdelarna. Solskydden finns numera också i rosa, isblått, grått och mörk khaki, även åkpåsarna och sittunderlag finns numera i ett gäng nya färger – mörk khaki, marinblått, isblått och i rosa. Förutom ett helt gäng med nya färger och möjliga färgkombinationer på de olika delarna så har också solskyddet bytts ut på Donkey'n, numera är solskyddet av samma typ som till Bugaboo Buffalo vilket innebär att det har blivit något större och kan ge ännu lite bättre skydd för de små. I samband med dessa uppdateringar har dock priset justerats upp något, det nya priset för Bugaboo Donkey Duo med silverchassi hos Baby Plus är €1239 inkl. frakt till Sverige.

Då Jollyroom numera inte säljer Bugaboo så har vi ändrat prisjämförelsen så den istället görs med den svenska nätbutiken Babyshop som fortfarande säljer Bugaboo Donkey.

Annons

Annons