Biff- och potatiskroketter

Tillagningstid ca 45 min + 1 timme. 4 portioner.

Annons

Annons

  • 4 msk rapsolja
  • 2 lökar, finhackade
  • 500 gr nötfärs
  • 1 kg potatis
  • 4 msk smör
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 2 msk ketchup
  • 1 tsk Worcestersås
  • 1 tsk timjan
  • Salt och peppar
  • Lite mjöl till pudring

Dippsås:

  • 2 msk rapsolja
  • 2 lökar, finhackade
  • 2 tsk strösocker
  • 1 – 2 tärning köttbuljong
  • 7 dl kokande vatten
  • 2 msk Maizena
  • 2 tsk tomatpuré
  • Några droppar Worcestersås
  • 1 tsk senapspulver, typ Colman´s

 

Skala och koka potatisen 12 minuter. Hetta under tiden upp 1 msk rapsolja i en kastrull och stek löken 3 – 4 minuter. Blanda i nötfärsen och stek ytterligare 3 – 4 minuter. Tillsätt timjan och smaka av med salt och peppar. Stek 1 minut till.

Mosa potatisen tillsammans med smöret. Tillsätt innehållet från kastrullen samt persilja, ketchup och Worcestersås. Ställ blandningen i kylen tills den blir kall.  Forma sen blandningen till korta korvar med cirka 2 cm diameter. Rulla dem i mjöl och ställ dem i kylen, minst 1 timme.

Gör såsen genom att hetta upp oljan en kastrull. Stek lök på svag värme i cirka 8 minuter eller tills den blir mjuk. Rör i sockret och 1 msk vatten. Lös upp biffbuljongen i 7 dl vatten. Blanda 1 msk kallt vatten med Maizenamjölet och häll det i buljongen. Blanda ner buljonen i kastrullen, tillsätt tomatpurén, Worcestersåsen och senapspulvret. Låt det koka upp och låt det sjuda 3 – 4 minuter.

Hetta upp resten av oljan till kroketterna i en stekpanna och stek kroketterna gyllenbruna. Servera med såsen och strimlande färska grönsaker som tomater, gurka och paprika.

 

Mjölkallergiker:

Använd mjölkfritt margarin och använd mjölkfri buljong.

Äggallergiker:

Receptet innehåller inte ägg.

Glutenallergiker:

Använd glutenfri buljong och glutenfritt mjöl eller uteslut mjölet.

Annons

Annons