Vad är pedagogiska leksaker?

leksaker_liten.jpgPedagogiska leksaker är ett lite konstigt begrepp. Kan du komma på någon leksak som inte är pedagogisk? En form av lek som inte faller under kategorin ”lek och lär”? Eller om vi vänder på begreppet. Försök komma på en leksak som är opedagogisk?

Annons

Annons

leksaker.jpg

Pedagogiska leksaker är ett lite konstigt begrepp. Kan du komma på någon leksak som inte är pedagogisk? En form av lek som inte faller under kategorin ”lek och lär”? Eller om vi vänder på begreppet. Försök komma på en leksak som är opedagogisk?

Visst är det svårt.

Det finurliga med barns lek är att den lär något hela tiden – från de första bitlaksakerna till sandlådan. Kanske är det till och med så, även om många tvekar inför det, att spel på en iPad eller smartphone också är bra ”pedagogiska leksaker”.
Så när vi kommer till diskussionen om vilka pedagogiska leksaker man ska köpa till sina barn handlar det snarare om att välja något som barnen tycker är roligt och kan använda sin fantasi kring. Med detta sagt, om du grubblar över vilken present du ska köpa till nästa födelsedag eller till julafton kan vi presentera några klassisker som barn brukar uppskatta och lära sig saker av.

Lego

Lego är en tidlös leksak. Lego går att bygga saker av i all oändlighet och blir egentligen aldrig tråkigt. För de minsta barnen handlar det om att bygga torn och att kombinera färg och form (och inte minst rasera det föräldern byggt upp)medan äldre barn kan bygga båtar, bilar, hus och sedan leka med skapelserna.

Kanske finns det bättre ”hållbarhet” i traditionellt lego som inte har en förutbestämd mall för resultatet, men å andra sidan, vilket barn vill inte öppna ett paket med det senaste Star Wars-Legot?

”Hushållslek”

Barn imiterar vuxna. När du dammsuger, diskar eller tvättar är risken stor att det är just vad sonen eller dottern vill göra. Och varför inte låta barnet vara med och hälla ner makaronerna i kastrullen eller fylla tvättmaskinen?

En annan variant är att köpa leksaksvarianter av hushållssysslorna. Med ett minikök till exempel kan barn laga sin egen mat och bjuda in familjen på brakmåltider. Brio och Micki gör väldigt fina kök men även Ikea har idag bra barnkök.

Rita, måla och pyssla

Att skapa något med några färgpennor och ett vitt papper är utvecklande och avkopplande. Precis som med Lego kan barn utvecklas i leken, som börjar med ”kludd” i olika färger och går framåt via huvudfotingar och mer verklighetstrogna motiv.

Det här är också en lek hela familjen kan vara delaktig i. Att rita och måla blir helt enkelt inte tråkigt (och att ha ett barn som imponeras av ens egna konstverk är ju kul). Vill man ta det vidare köper man pärlplattor, lera, klippböcker och annat som går att pyssla med. En typ av lek som aldrig kommer försvinna.

Men som sagt, det pedagogiska kräver att det är roligt för barnet, och är det roligt är chansen god att leken också är pedagogisk.

Annons

Annons