Tips för att äta ute med barnen

Pojke äter matSom småbarnsförälder kanske du drar dig för att gå ut på restaurang och äta med barnet. Kanske är du orolig för att barnet ska skrika och gråta eller inte uppföra sig ordentligt? Då ska du läsa detta. 

Annons

Annons

Som småbarnsförälder kanske du drar dig för att gå ut på restaurang och äta med barnet. Kanske är du orolig för att barnet ska skrika och gråta eller inte uppföra sig ordentligt? Då ska du läsa detta. 

Pojke äter mat

Om ungarna aldrig får följa med så kan de heller aldrig lära sig hur de ska bete sig. Här är några tips som kan underlätta restaurangbesöket och göra det till en trevligare upplevelse.

1. Välj rätt ställe

Gå till en familjevänlig restaurang. Undvik Restaurang Lyxiga Gåsen. Gå till ställen med kritor och en barnmeny. Det är bra av flera anledningar. Om barnet skriker och gnäller finns det större förståelse där bland både personal och gäster. Det kan också vara svårt att hitta mat som passar barnet på lite finare och exklusivare restauranger. Till sist är det inte roligt att stressäta eller behöva lämna en portion mat som kostar tvåhundrafemtio kronor för att barnet skriker och vill hem. Det är ett extra plus om restaurangen har lekrum och skötrum.

2. Boka bord

Boka bord i förväg så att ni slipper stå i kö för ett bord eller att behöva gå till en annan restaurang. Det gör barnet otåligt. Restauranger som normalt inte tar bordsbeställning brukar vara övertalningsbara om man berättar hur det ligger till.

3. Välj rätt tid

De flesta barn börjar bli trötta vid sjusnåret, så man bör ha hunnit äta klart tills dess för att undvika otålighet och gnäll. Har du mindre barn som behöver sova på dagen så planera restaurangbesöket så att det inte infaller vid samma tidpunkt som barnet brukar sova middag.

4. Ta med egen förrätt

När ett barn sätter sig vid matbordet förväntar det sig att maten ska komma med detsamma. Åtminstone gör de små barnen det eller de som inte har varit på restaurang så ofta. Så ta med en påse kex, russin eller liknande så att barnet får något att äta med en gång. När barnet blir mer vant att gå på restaurang kan man vänta med "förrätten" för att lära barnet att man måste vänta på maten.

5. Ta med leksaker

Ta med några leksaker, böcker eller en målarbok så att barnet kan sysselsättas om det är uttråkat i väntan på maten, notan eller på att du ska äta färdigt.

6. Stort bord

Be om ett stort bord så att det finns plats för ditt barn att breda ut sig med leksakerna eller målarboken utan att du behöver vara orolig för att barnet ska slå ner vasen eller glasen.

7. Rätt stol

En anledning till att barn skruvar på sig och inte vill sitta still är att fötterna hänger och dinglar i luften eller att de inte når upp till bordsskivan. Prova själv så ser du hur obekvämt det är! Använd en barnstol om barnet är riktigt litet. Ta med en egen dyna om barnet är för stort för en barnstol men samtidigt för litet för en vanlig stol. Det finns upplåsbara sådana på marknaden. Du får vara beredd på att experimentera lite grann för att barnet ska sitta bekvämt.

8. Välj rätt mat

Välj mat som du vet att barnet tycker om. Restaurangen är ingen jättebra plats för att experimentera med nya maträtter.

9. Skapa bra vanor för framtiden

De lite större barnen bör lära sig att sitta still vid bordet och att inte springa runt i restaurangen. Var också försiktig med att acceptera dåliga vanor, som att föräldrarna turas om att äta medan den andra går ut med barnet. Lämna inte heller restaurangen förrän alla ätit upp.

 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons