Undvik gifter i barnmaten

Barn och mamma lagar mat

Att äta bra och nyttig mat är viktigt även när man är liten. Allt fler börjar laga sin egen barnmat för att veta exakt vad maten innehåller. 

Annons

Annons

Att laga nyttig och god barnmat behöver varken vara svårt eller ta lång tid. Oftast blir det också billigare än att köpa färdig barnmat. Med exempelvis en vitlökspress, ett rivjärn och en mixer kan man göra små portioner som passar de minsta barnen. De allra första smakproverna är ofta mycket små, ungefär en tesked, och därför behöver de äta ofta. När man lagar till små barn är det otroligt viktigt att tänka på hygienen. Det är viktigt att tvätta händern, och noggrant skölja sådant som inte ska hettas upp. Dessutom är det bra att ha olika skärbrädor till olika livsmedel.

Laga mat till små barn

De flesta barn tycker om smakrik mat men man ska undvika att salta maten till barn som är under ett år. Efter det ska man dessutom vara sparsam med saltet. Det finns många olika kryddor som man kan använda: milda örtkryddor, basilika, persilja, oregano. Det finns även osaltad buljong som går bra att använda när man lagar mat till de allra minsta. För barn under ett år är det bäst att koka mat istället för att steka eller grilla eftersom det är mer lättsmält och bättre för magen. Man kan även ugnskoka mat, men det bör inte vara någon stekyta. När barnet är omkring tio till tolv månader kan man börja servera lättstekta rätter.

Laga mat när barnen blir äldre

När det barn fyllt ett år kan det äta i stort sätt samma mat som resten av familjen. De grundläggande matvanorna sätts nu och följer ofta med långt upp i livet. Näringshalten är viktigt för att barnet ska växa och utvecklas. Små barn äter inte lika mycket som vuxna och behöver därför mat som är rik på vitaminer och mineraler. Viktigt att tänka på är att det är bra mat i det stora hela som är viktigt och inte fokusera på vad barnen äter vid enskilda mål.

Annons

Annons