Recept på lättlagade smakportioner

Det är enkelt att själv tillaga smakportioner för bebisen.

Annons

Annons

Potatismos

  • 1 potatis
  • 1 tsk flytande margarin eller matolja
  • Lite bröstmjölk eller vanlig mjölk

Skala och skiva potatisen. Lägg den i en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker potatisen. Koka den mjuk och häll sen av vattnet. Mosa potatisen med en gaffel och blanda ner lite bröstmjölk eller vanlig mjölk. Tillsätt flytande margarin eller matolja.

Rotfrukt- och grönsakspuré

Välj någon eller några av nedanstående grönsaker:

  • Morot
  • Palsternacka
  • Broccoli
  • Blomkål
  • Majskorn
  • Gröna ärtor

samt:

  • 1 tsk flytande margarin eller matolja/portion
  • Lite bröstmjölk eller vanlig mjölk

Koka grönsaken/grönsakerna mjuka. Mosa med gaffel eller pressa i en vitlökspres eller genom en sil. Om du använder majs eller ärtor är det bäst om du mosar dem genom en sil så att du får bort ”skalet”. Tillsätt 1 tsk flytande margarin eller matolja per portion och en skvätt bröstmjölk eller vanlig mjölk till lagom konsistens. Gör du större satser för att frysa kan det vara praktiskt att använda en mixer eller matberedare.

Kött, fisk och kyckling

Satsen räcker till 7 – 10 portioner. 1 portion är ungefär 2 msk.

  • 200 gr köttfärs, fisk eller kyckling
  • 2 – 2,5 dl vatten

Om du använder fisk eller kyckling, dela dem i mindre bitar och koka tills de är helt genomkokta. Köttfärsen mosas med gaffel medan den kokas. Fisken mosas efteråt. Rensa noggrannt bort alla ben. Kycklingen kan rivas på rivjärn eller finfördelas med stavmixer, mixer eller matberedare. Tillsätt kokspad till lagom konsistens.

Övrigt:

  • Mosa en halv banan noggrant med en gaffel.
  • Riv ett äpple eller päron med ett rivjärn och använd sen en stavmixer för att göra det till en puré.
  • Gröt är också bra mat att börja med som smakportioner. Använd berikad pulvergröt avsedd från 6 månader.

Frys in det som blir över i ett fack för istärningar och förslut i en plastpåse. Sen är det enkelt att tina lagom mycket vid nästa tillfälle.
 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons