Du vet säkert redan att det inte är lämpligt att äta alla sorters fiskar och ostar under graviditeten. Här berättar vi vilka du kan äta obegränsat av och vilka du bör undvika att äta.
Fisk
De flesta fiskar som du kan köpa i affären går bra att äta. Fiskarna och skaldjuren i listan nedan kan du äta ofta. Livsmedelsverket rekommenderar alla att äta fisk 2-3 gånger per vecka eftersom fisk innehåller viktiga fettsyror som t ex omega-3.
Kan ätas ofta: |
Ät högst 2-3 ggr per år (kan innehålla tungmetaller): |
|
Lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern samt röding från Vättern. Detta gäller främst kvinnor som äter egenfångad fisk eftersom dessa fiskar mycket sällan säljs i vanliga affärer. |
Ost
Vissa ostar kan i sällsynta fall innehålla bakterien listeria som i värsta fall kan vara skadlig för ditt foster. Risken är mycket liten att ditt foster smittas men för att vara på den säkra sidan kan du följa vår lista nedan. Alla ostar kan dock ätas om de hettas upp till bubblande heta t ex i såser eller gratänger eftersom listeriabakterien dör vid temperaturer över +70°C.
Kan ätas: |
Ska inte ätas: |
|
|
Svårt att komma ihåg hela listan? Skriv ut plånbokskortet som vi publicerar tillsammans med Livsmedelsverket. Med plånbokskortet har du alltid listan med dig – perfekt när du står i affären.
Klicka här för att hämta plånbokskort
Källa: Livsmedelsverket
Lämna ett svar
Visa kommentarer