Graviditet och julbord

Under den närmaste tiden kommer hundratusentals svenskar att frossa i julbordets läckerheter. Om du är gravid är det viktigt att veta vad du kan äta och vad du bör undvika att stoppa i dig.
Julskinka på julbord
Ett julbord kan förvandlas till en bakteriebomb om maten hanteras fel. Särskilt känsliga är äldre människor, barn och personer med nedsatt immunförsvar, till exempel gravida. Bakterien listeria och parasiten toxoplasma kan orsaka missbildningar på foster och orsaka missfall.
För gravida gäller egentligen samma råd som för all annan mat men det är bra att vara extra vaksam vid julbordet eftersom maten ofta står framme länge och det kan göra att bakterierna förökar sig snabbt. Kall mat ska hållas kall och varm mat ska hållas varm. Ät inte mat som stått framme länge i fel temperatur.

Annons

Annons

Vad går bra att äta?

Många rätter går bra att äta.

  • Det är inga problem att äta varm mat, om den serveras rykande het, eftersom både listeria och toxoplasma dör vid temperaturer över +70 grader C. Känn efter att maten är riktigt genomvarm – ljummen är inte bra nog.
  • Sillinläggningar är riskfria eftersom parasiter och bakterier inte kan överleva i den sura miljön.
  • Julskinka går också bra att äta om den förvaras i rätt temperatur.

Vad bör jag helt undvika att äta?

Ät aldrig:

  • rått eller gravat kött
  • gravad fågel
  • dessertostar som Brie, Camembert, Gorgonzola, Vacherol och Livarot
  • fisk som abborre, gädda, gös, lake och ål
  • lever inklusive lever från lake och torsk.

Var försiktig med

Följande livsmedel kan gå bra att äta men är extra känsliga för att angripas av bakterier:

  • kall mat så som syltor, patéer, pastejer och annan så kallad delikatessmat
  • gravad och rökt fisk om du inte vet att den är nygravad eller nyrökt
  • kalla korvar
  • även desserter kan innehålla bakterier; ris à la Malta är en klassisk bakteriehärd.

 

 
Källa: Livsmedelsverket

Annons

Annons