Midsommarmat och graviditet

Tallrik med sill och potatisNu är det äntligen midsommar snart och vi kan njuta av god mat tillsammans med goda vänner. Men vad kan du som är gravid äta av det som serveras på midsommarbordet? Svaren finns här!
Den klassiska midsommarmaten som sill, jansson, köttbullar och prinskorv och en jordgubbstårta till efterrätt är inga som helst problem att äta för dig som är gravid. Tänk bara på att maten inte ska stå framme för länge i värmen. Mat som är särskilt värmekänslig är fisk, skaldjur, ägg och röror med majonnäs.

Du kan äta:

  • prinskorv
  • köttbullar
  • Janssons frestelse
  • alla former av inlagd sill och matjessill
  • gräddfil (om den inte är opastöriserad, vilket är högst ovanligt)
  • hårdost (som t ex Gréveost, Herrgårdsost, Prästost, Hushållsost och liknande)
  • kaviar från tub
  • kokt ägg.

Du bör inte äta:

Fisk från Östersjön, Bottniska viken, Vänern eller Vättern mer än en gång per månad. Undvik helt att äta abborre, gädda, gös, lake, ål, stor hälleflundra, haj, svärdfisk, rocka och tonfisk (tonfisk på burk går däremot bra). Fisken bör inte vara gravad eller rökt såvida den inte är nyrökt eller nygravad. Ät inte av vakuumförpackad rökt eller gravad fisk.

Midsommarmat tips

Se till att grönsaker som serveras otillagade är väl sköljda.
En härlig gräddtårta är inga problem att äta om den är gjord på pastöriserad grädde och den grädde och mjölk som säljs i Sverige måste vara pastöriserad enligt lag. Däremot bör du undvika tårtor eller andra bakverk som innehåller opastöriserade mjölkprodukter eller råa ägg.
Undvik rått, gravat eller rökt kött från ko, gris, lamm eller fågel och se till att köttet som du äter är väl genomstekt. Ät inte leverrätter eller dessertostar och var försiktig med s k delikatessmat som syltor och patéer samt färdigmat som du är osäker på hur och när den tillagades.
 
Källa: Livsmedelsverket