Hipps fruktpuré inte orsak till botulism

BarnmatsburkEfter att en dansk bebis insjuknat i botulism misstänkte det danska livsmedelsverket att barnet smittats av Hipps fruktpuré. Nu visar analysen att det var felaktigt.

Annons

Annons

Efter att en dansk bebis insjuknat i botulism misstänkte det danska livsmedelsverket att barnet smittats av Hipps fruktpuré. Nu visar analysen att det var felaktigt.

Barnmatsburk

I början av december drabbades en dansk fem månader gammal bebis av den allvarliga sjukdomen botulism som orsakas av en bakterie. Det danska livsmedelsverket misstänkte att barnet fått i sig bakterien genom Hipps fruktmos för barn av sorten Banan & Persika. Hipp drog omedelbart in alla berörda burkar av den aktuella sorten, även i Sverige.

Nu är analysen av barnmatsburken klar och den visar att barnet inte smittats av botulism från Hipps fruktpuré, något som tillverkaren hävadad hela tiden.

– Även om vi från början var övertygade om att vi blivit oskyldigt utpekade är våra konsumenters säkerhet det viktigaste för oss. Därför tog vi det säkra före det osäkra och återkallade alla berörda produkter, säger Ola Liljeqvist, nordisk marknadschef på Arvid Nordquist, som marknadsför Hipp.

Annons

Annons