Livsfarlig bakterie kan finnas i barnmatsburk

BarnmatsburkDet danska livsmedelsverket har slagit larm om att Hipps fruktmos för barn av sorten banan och persika som också säljs i Sverige kan innehålla en livsfarlig bakterie efter att en femmånaders bebis insjuknat.

Annons

Annons

Det danska livsmedelsverket har slagit larm om att Hipps fruktmos för barn av sorten banan och persika som också säljs i Sverige kan innehålla en livsfarlig bakterie efter att en femmånaders bebis insjuknat.

Barnmatsburk

Efter att en fem månader gammal bebis i Danmark insjuknat i matförgiftning misstänker det danska livsmedelsverket att barnet kan ha fått i sig bakterien Clostridium Botulium genom Hipps fruktmos för barn av sorten Banan & Persika. Bakterien producerar ett gift som bland annat kan förlama andningsmuskulaturen och leda till döden, även i små mängder. Enligt de senaste uppgifterna kommer det drabbade barnet att bli fullt friskt.

Tillverkaren anser att det är ytterst osannolikt att företagets produkter har orsakat matförgiftningen och utreder nu fallet grundligt.

– Även om det än så länge är vaga misstankar är det viktigt för oss att våra konsumenter och kunder känna sig trygga med våra produkter och vi har därför beslutat att återkalla alla produkter i det aktuella partiet, säger Ola Liljeqvist, Nordisk marknadschef på Arvid Nordquist.

Det aktuella partiet är ”Hipps fruktmos för barn, Banan & Persika” med bäst före datum 31/12 2008 (Batch nr. L35655). Det tillverkades för över ett år sedan och levererades till Skandinavien och Finland mellan juli och september 2007. Partiet har alltså funnits i över ett år i handeln och Arvid Nordquist har inte tidigare fått kännedom om några andra fall av matförgiftning. Misstankarna om bakterien i barnmaten gäller enbart detta parti. Alla andra produkter i sortimentet är helt opåverkade av denna händelse.

– Detta är en uppskattad produkt och vi vill att föräldrar ska kunna känna fullständig trygghet i att vi vidtar alla åtgärder för att kunder ska kunna fortsätta välja oss. Vi uppmanar föräldrar som känner oro att ta kontakt med oss för att få svar på sina frågor, säger Ola Liljeqvist.

Uppdatering:

Analysen som senare genomförs av det danska livsmedelsverket visar att Hipps fruktpuré inte är smittkällan och därmed inte innehåller bakterien. Se Hipps fruktpuré inte orsak till botulism för mer information.

Annons

Annons