Så får du bort blöjutslag

Blöjutslag ses som röd och irriterad hud på stjärten. Läs hur de ska behandlas.
bblöjutslag
Blöjutslag ses som röda och prickiga utslag på huden under blöjan. Huden är röd och irriterad, och ibland kan små öppna sår som vätskar sig uppstå.

Annons

Annons

Orsak

Utslagen beror på att huden har varit fuktig och varm under för lång tid. Numera är blöjorna så bra på att suga åt sig vätska att enbart urin sällan ger några problem. Oftast är det avföring eller avföring i kombination med urin som gör att utslagen uppstår.

Behandling av blöjutslag

Vid små utslag har barnet sällan ont men vid kraftigare utslag kan det svida. Barnet kan reagera på beröring och skrika eller gråta när man tvättar stjärten.

  • Tvätta rent stjärten försiktigt med en mjuk trasa fuktad med ljummet eller svalt vatten. Använd inte våtservetter.
  • Klappa försiktigt stjärten torr med en torr trasa eller låt stjärten lufttorka. Om utslagen är kraftiga är det bra om barnet kan vara utan blöja en tid.
  • För att påskynda läkandet kan man smörja stjärten med en skyddande salva, till exempel Inotyol som finns att köpa på apoteket.
  • Om barnet har fått vätskande utslag kan man badda dem med alsollösning som finns att köpa på apoteket. Den är mildare än alsolsprit.
  • Byt blöja så fort barnet har bajsat. Låt inte heller blöjor med urin få sitta på för länge.

Normalt försvinner utslagen inom några dagar. Om tillståndet inte förbättras, prata med din barnavårdscentral. I sällsynta fall kan utslagen bero på en svampinfektion.
 

 

Artikeln är granskad och godkänd av:
Birgitta Klang, leg. barnsjuksköterska

Annons

Annons